LAKI JE NERVOZAN Izetbegović prozivao SAD i Schmidta, pa dobio lekciju od američkog veleposlanika

Bakir Izetbegović
Hercegovina.info

Sjedinjene Američke Države podržavaju snažan Ured visokog predstavnika koji neovisnim djelovanjem osigurava provedbu civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma - komentar je to Veleposlanstva SAD na podmukle i licemjerne izjave šefa dinastije Bakira Izetbegovića koji je nedavno tvrdio da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt pod njihovim utjecajem te da se Veleposlanstvo SAD bavi samo kompromitacijom SDA. 

"Ured ima nužnu i ključnu ulogu u osiguravanju funkcioniRanja institucija Bosne i Hercegovine i njihovih mehanizama podjele vlasti", naveli su.

Osvrnuli su se i na borbu protiv korupcije u BiH.

"Sjedinjene Države su u više navrata jasno stavile do znanja da je učinak državnih i entitetskih vlada u borbi protiv korupcije u protekle četiri godine bio slab, što je činjenica potkrijepljena svim bitnim indeksima za ocjenu stupnja korupcije u BiH", piše Avaz.

Sankcije su ozbiljne

Dodaju da SAD sankcionira pojedince ili tvrtke samo kada im činjenice pokazu da je pojedinac korumpiran ili podriva suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Kada Sjedinjene Države sankcioniraju pojedinca, ili pravnu osobu, bilo zbog korupcije, podrivanja demokratskih institucija ili angažiranja u antidejtonskim aktivnostima, to čine jer su nam činjenice pokazale da je pojedinac, ili pravna osoba, bila uključena u očigledne i ozbiljne radnje. Sankcije su ozbiljne i ne izriču se olako niti se lako ukidaju i nisu zamjena za domaće postupke. Sjedinjene Države snažno podržavaju rad nezavisne policije, tužilaca i sudija koji traže odgovornost u skladu sa zakonima BiH, uključujući i za izabrane službenike", zaključili su iz Veleposlanstva SAD.

Izetbegović: Zašto se samo bave SDA?

Podsjećamo, lider SDA i šef dinastije Bakir Izetbegović u intervjuu za BHRT izjavio je da je "visoki predstavnik Christian Schmidt pod utjecajem američkog veleposlanstva, te je kazao kako je prije pola godine počela kompromitacija SDA u međunarodnim krugovima."

"Na raznim sastancima SDA se predstavljala kao korumpirana stranka, pa i javno, izvješća su se slala i u State Department", rekao je Izetbegović i pozvao veleposlanika SAD u BiH Michael Murphy da javno kaže tko je to u SDA korumpiran, i zašto se samo bave SDA, a ne strankama koje su destruktivne po BiH poput SNSD-a. Osvrnuo se i na ulogu premijera FBiH Fadila Novalića i kazao kako je njegova uloga u aferi "Respiratori" prenapuhana i da je siguran kako će se na kraju pokazati da Novalić nema nikakve krivice.