Lagumdžija novi urednik FTV-a: SDP i FTV bez komentara

Naime, portal Vijesti.ba, objavio je snimak u kojem se vidi razgovor između lidera Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) i ministra inozemnih poslova Zlatka Lagumdžije i novinara FTV-a Darjana Babića, u kojem Lagumdžija daje upute kako urediti prilog o datom događaju u Dnevniku.

Komentar na ovaj video-snimak, te objavljenu vijest, zatražili smo od Bore Kontića, dugogodišnjeg bh. novinara i direktora sarajevskog Mediacentra.

'Bilo pitanje dana'

„Jasno je bilo, i prije ovog snimka, da program naginje SDP-u i to, iako nije ništa dramatično, jeste loša vijest. Ne u smislu toga što se SDP miješa u uređivačku politiku jednog medija, javnog servisa, već je loše kad se bilo koja politika upliće u rad bilo kojeg medija. Ozbiljno je, jer je javni servis izuzetno bitan za bh. medijsku scenu", izjavio je Kontić .

Istaknuvši kako je BiH prijeko potreban imidž zemlje koja njeguje europske vrijednosti, u tom je smislu, dodao je Kontić, posebno porazna činjenica da je jedan javni servis, koji se financira novcima (svih) građana, politički pristrasan.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, primijetila je kako je, s obzirom na uređivačku politiku date kuće, bilo pitanje dana kad će jedan ovakav snimak ugledati svjetlo dana.

„Od izbora u 2010, način uređivanja na FTV-u čini se problematičan, da ne kažem da je poraz novinarske profesije u BiH, za čiju su se neovisnost i oni godinama zalagali. Ovaj video predstavlja derogiranje vrijednosti bh. novinara (...) Također, kao novinaru, smeta mi ta snishodljivost novinara na FTV-u prema svemu; pojedini prilozi su ispod svakog ljudskog i novinarskog dostojanstva.

Samo još čekam da Milorad Dodik 'osvane' kao pozitivac na FTV-u, jer se 'veliki šef' ipak susreo s njim u Banjoj Luci", komentirala je Rudić i dodala da ovo nije problem samo u ovoj TV kući:

„Već godinama vidimo sličnu situaciju na RTRS-u, a imamo i pokušaje da se isto napravi s BHT-om. Strašno je da je javni servis ne politička, već stranačka televizija"..

FTV: Bez komentara

A na FTV-u, kako nam je rečeno u pres-službi ove TV kuće, na cijelu priču „nemaju komentara".

Slično je i u SDP-u koji, otkako je Damir Mašić otišao na poziciju federalnog ministra, nema glasnogovornika. Pokušali smo doći do komentara stranačkih dužnosnika, no niko nije bio raspoložen za izjavu. Neslužbeno saznajemo, vrh ove stranke smatra da nema ništa sporno u objavljenom video-snimku, a puštanje snimka u javnost tumače kao pokušaje određenih struja da putem navedenog portala (te TV1) diskreditiraju pozitivne aktivnosti SDP-a.

Gdje se na tom snimku uopće vidi da Lagumdžija daje instrukcije, prokomentirao je jedan od članova stranačkog predsjedništva tezu prema kojoj ministar vanjskih poslova BiH uređuje Dnevnik FTV-a.

„Tko god ga poznaje, zna da o tom nema govora".

Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba