KUPUJU I NAŠI Ovo je oaza za svjetske bogataše, pljačkaše i Putinove tajkune, svaka peta nekretnina je u rukama kriminalca

Dubai

Dubai, poslovno središte poznato po odsustvu stroge financijske regulative magnet je za svjetske ultrabogataše, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzme stranu između Zapada i Moskve, bio je i jasan signal ruskim oligarsima da će tamo njihov novac biti siguran. Stoga su brojni imućni Rusi, u strahu od sankcija Zapada, tamo prebacili silan novac, piše Slobodna Dalmacija. 

Emirati koji su posljednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad niti je središnja banka UAE-a izdala naputke vezane uz sankcije SAD-a i europskih saveznika.

No, nije Dubai raj samo za bogataše i Putinove tajkune nego i za kriminalce sa svih strana svijeta uključujući i one iz Hrvatske. Do podataka o vlasnicima nekretnina došao je Centar za napredne obrambene studije (C4ADS), neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu koja istražuje međunarodni kriminal i sukobe. Potom je materijal podijeljen s norveškom kućom E24, koja je s 20 svjetskih medija koordinirala daljnju istragu nekretnina.

Istraživači navode kako među vlasnicima nekretnina ima osoba povezanih sa švercem droge, financijskim kriminalom i korupcijom kao i bjegunaca od pravosuđa vlastitih zemalja. A podatak da jedna od pet nekretnina pripada kriminalcima, prilično je velika i zabrinjavajuća brojka. Kako je skrivanje velikog bogatstva sve teže u dobro reguliranim državama i zahtijeva veliku pomoć 'profesionalaca', mnogim je jednostavnije kupiti nekretninu u Dubaiju i tako oprati novac. 

Što se tiče nas i zemalja iz susjedstva, prema podacima do kojih su došli istraživači: 94 Hrvata u Dubaiju imaju 125 nekretnina u vrijednosti od 42 milijuna dolara. Iz Bosne i Hercegovine 68 njihovih državljana posjeduje 105 nekretnina ukupne vrijednosti 27 milijuna dolara, a rekorderi iz regije su Srbi. Čak 237 državljana sa srbijanskom putovnicom ima 287 nekretnine u vrijednosti od 74 milijuna dolara dok iz Crne Gore jedanaest osoba ima 16 nekretnina vrijednih sedam milijuna dolara.

U dokumentu se nalaze podaci o imovini 274.000 pojedinaca i kompanija iz 197 država koje su registrirane na 800.000 nekretnina u Dubaiju. To pokazuje da prosječni vlasnik u Dubaiju posjeduje više od tri nekretnine. Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a zaključak je da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara.

Javno je objavljeno nekoliko stotina imena vlasnika, no među njima nisu i oni iz Hrvatske i susjednih zemalja koji su nam i dalje nepoznati. No, isplivala su imena više od 100 članova ruske političke elite, javnih dužnosnika ili poslovnih ljudi bliskih Kremlju, kao i deseci Europljana umiješanih u pranje novca i korupciju. Među značajnim osobama koje posjeduju nekretnine u Dubaiju su tako Ruslan Baisarov, ruski biznismen blizak čečenskom diktatoru Ramzanu Kadirovui i Alexander Borodai, sankcionirani član ruske Dume poznat po tome što je postao “premijer” samoproglašene Narodne Republike Donjeck tijekom Ruska invazija na Ukrajinu 2014.

Ostali Rusi s nekretninama u Dubaiju uključuju Romana Lyabikhova, zastupnika Komunističke partije i Dmitri Ribolovljev, glavni dioničar i predsjednik nogometnog kluba Monaco. Njegovo bogatstvo prema Forbesu je oko pet milijardi funti.

Među Europljanima s ovog popisa je i Daniel Kinahan šef dobro organizirane kriminalne skupine koja se bavi trgovinom kokainom i drugim zločinima. Irac je osumnjičen da je izgradio veliki međunarodni narko kartel koji je sada uz bok talijanskoj  mafiju i procjenjuje se da ima imovinu vrijednu više od milijardu dolara. 

Tu je i češki državljanin Tibor Bokor, izvršni direktor mjenjačnice kriptovaluta koju je prošle godine sankcioniralo američko Ministarstvo financija jer je omogućilo kriminalcima da prenesu svoju nezakonitu dobit. Miroslav Výboh, slovački bjegunac od optužbi za korupciju, još je jedan mutnih vlasnika kvadrata u Dubaiju.

"Ovo nam daje prvi cjeloviti pregled vlasništva nad nekretninama u dobro poznatoj poreznoj oazi. Konačno možemo otkriti tajne oko takvih ulaganja u nekretnine - komentirala je istraživanje Annette Alstadsæter, profesorica i porezna istražiteljica na Norveškom sveučilištu prirodnih znanosti (NMBU) čiju izjavu prenosi norveški E24. Istraga koju je proveo E24 pokazuju da su osuđene i tražene osobe norveškog porijekla registrirane kao vlasnici 48 nekretnina u Dubaiju.

Do ovih informacija došlo se koristeći podatke o javnom prometu iz Registra nekretnina u Dubaiju te se na osnovu toga procijenila vrijednost svake nekretnine.