KUPRES RS Općinari rade po osam poslova, predsjednica skupštine ujedno i poštar

KUPRES RS Općinari rade po osam poslova, predsjednica skupštine ujedno i poštar

Iako je Kupres RS jedna od najmanjih općina u Republici Srpskoj, lokalna vlast predvođena SNSD-om, posvećeno radi na najučestalijim neregularnostima. Općina koja u 21. stoljeću nema vodovod već se stanovnici vodom za piće opskrbljuju prikupljanjem kišnice, vlasti u Republici Srpskoj se sjete samo u predizbornoj kampanji. Tako ih je još 2011. godine posjetio Milorad Dodik i obećao 350.000 KM za izgradnju vodovoda. Od svega je ostalo „obećanje – ludom radovanje“, a od vodovoda ni do dan danas nije bilo ništa. Iz Ministarstva financija Republike Srpske je stigao odgovor da nisu sudjelovali u financiranju izgradnje vodovoda u ovoj općini. Dakle, nikada nije ni bilo ozbiljne namjere vlasti Srpske da se vodovod izgradi, piše Infoveza.

Pored toga što je narod ove siromašne općine prevaren od strane entitetske vlasti, postoji veliki problem i u samom funkcioniranju lokalne zajednice. Prema riječima mještana, stranačka pripadnost je ključni faktor za dobivanje posla u općinskim institucijama i javnim poduzećima. U Elektrokrajini, odjeljenju koje pokriva općinu Kupres RS, na radnom mjestu elektro-montera radi automehaničar, mada ima stanovnika koji su završili i elektrotehničku školu. Međutim, prilikom zapošljavanja u ovom javnom poduzeću uopće se ne provode natječaji, pa su i ovakve stvari moguće. Na upit Elektrokrajini je li informacija o neprovođenju natječaja prilikom zapošljavanja radnika u ovoj općini točna, iz ovog javnog poduzeća nije stigao nikakav odgovor. Javna je tajna da su svi zaposleni u ovom javnom poduzeću članovi vladajućeg SNSD-a.

Također, u Javnom poduzeću Šume RS radi nekoliko radnika iz općinske uprave Kupresa, za čije zaposlenje nikada nije raspisan natječaj. Na upit je li ova informacija točna, iz Javnog poduzeća Šume RS, odjeljenje Šumskog gazdinstva „Gorica“, stigao je odgovor da: „Natječaji nisu raspisivani, jer se radi pretežno o šumsko-uzgojnim radovima, poslovima na primanju i doznaci šds, dakle, o izvršenju točno određenog posla.“ Ovim su potvrđeni navodi izvora da natječaji nisu raspisivani. Sve ovo kod građana koji žive u ovoj općini, a ne pripadaju vladajućim strankama, stvara osjećaj da su građani drugog reda. Također, ono što ih najviše boli jeste činjenica da mnogi zaposleni na ovim radnim mjestima ne stanuju u samoj općini, već putuju iz drugih općina, dok s druge strane u samom Kupresu RS ima ljudi koji imaju potrebne kvalifikacije za rad u javnim poduzećima, ali ne mogu doći do zaposlenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je to zaista tako potvrdili su i iz samog JP „Šume RS“, ogranak ŠG „Gorica“ u odgovoru koji su poslali.

"Radnicima koji borave u radničkim nastambama Šumsko gazdinstvo osigurava dva obroka, ukoliko je organizirana kuhinja za pravljenje hrane, a ukoliko nema organizirane kuhinje, radnicima se osiguravajedan suhi obrok i isplaćuje naknada u visini jednog toplog obroka za svaki radni dan. Ukoliko nema organiziran vlastiti prijevoz kod poslodavca, radnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza u javnom prometu“, navode iz Gorice.

Dakle, stranačka pripadnost je dovela do toga da i sama javna poduzeća imaju dodatni trošak jer plaćaju prevoze i duple tople obroke.

Posebna priča se odvija u samoj općini gdje je na mjestu načelnika općine Gojko Šebez iz SNSD-a, koji prema riječima mještana uopće nema mjesto prebivališta u ovoj općini, jer ima obiteljsku kuću koja je na teritoriji općine Kupres u Federaciji BiH, kao i obiteljsku kuću u Banja Luci gdje najčešće i boravi. Iz MUP-a RS na upit je linačelnik općini ima prijavljenu adresu u općini Kupres RS stigao je odgovor da ova informacija sadrži osobne podatke i da se ovaj zahtjev za pristup informacijama odbija. Međutim, čak i da načelnik općine ima prijavljeno mjesto prebivališta u općini Kupres RS, on, po riječima lokalnog vijećnika Milana Milišića, većinom živi u Banja Luci. Na upite samom načelniku nije stigao nikakav odgovor.

U općini Kupres RS je poseban problem i činjenica da pojedini zaposleni u općinskoj administraciji obavljaju i po nekoliko poslova uz odgovarajuću nadoknadu za te poslove, pa je tako na radnom mjestu matičara zaposlen Dragan Čolić koji ima završenu poljoprivrednu školu. Pored ovog osnovnog radnog mjesta u općinskoj administraciji, obavlja i poslove Predsjednika općinskog crvenog križa, Predsjednika općinske natječajne komisije, člana Općinske izborne komisije, VD direktora Komunalnog poduzeća koje vrši usluge čišćenja snijega od 2017. godine, savjetnik načelnika za sistematizaciju radnih mjesta u općinskoj administrativnoj službi i savjetnik za pravna pitanja, organizator sportskih manifestacija kao i šef za zimsku službu čišćenja u općini.

U općinsku administraciju načelnik je prebacio na mjesto pripravnika iz Pošta RS Zoranu Zubić koja je dobivala godinu dana plaću, a nije se pojavljivala na poslu jer je zaposlena svega desetak dana prije nego što je rodila. U ovom slučaju je prekršen i Zakon o sukobu interesa jer je ona istovremeno i vijećnica u općinskoj Skupštini ispred SNSD-a. Također, na mjesto računovođe u općini načelnik dovodi i njenu sestru Danijelu Kovačić, pored toga što je na tom mjestu na određenim ugovorima zadržan računovođa koji je otišao u mirovinu. Pored svega ovoga, općina ugovara dodatni honorar za posao računovodstva s direktoricom Elektrodistribucije iz Šipova Biljanom Šegrt. Nepotizmu ovdje nije kraj, jer je i Danijela Kovačić, baš kao i njena sestra Zorana, u sukobu interesa jer je i ona vijećnica u Skupštini općini ispred SNSD-a. Na mjesto poštara, koje je ostalo upražnjeno, zapošljava se predsjednica Skupštine općini Maja Šebez, i naravno, pogađate, opet bez natječaja. Na upit o ovom zaposlenju iz Pošta RS nije stigao odgovor.

Budući da se radi o nerazvijenoj općini u kojoj je osnovni izvor prihoda poljoprivreda, vršene su i malverzacije prilikom donacija od strane Vlade RS. Tako je kao pomoć Kineske vlade za poljoprivredu, traktor s priključcima u vrijednosti od oko 40.000 KM, završio kod Srđe Zubića, čovjeka koji se uopće i ne bavi poljoprivredom. Također, majka Gorana Zubića, pomoćnika ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS, Đuka Zubić, žena od 72 godine, dobiva motokultivator s priključcima da uzgaja organski krumpir. Ni Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovorilo na  pitanja o načinu i kriterijima za raspodjelu sredstava u općini Kupres RS, kao ni o eventualnoj kontroli kako se ta doznačena sredstva troše.

Velike doznake ovoj općini su stizale i od Ministarstva za izbjegla i raseljene osobe RS. Općinska uprava je neselektivno trošila ova sredstva i u prethodnom razdoblju jer je 60.000 KM dobivenih od ovog ministarstva još 2013. godine, na prijedlog tadašnjeg načelnika, preusmjerila u izgradnju Lovačke kuće „Kupreška rijeka“, umjesto za održivi ostanak i opstanak stanovnika u ovoj općini. Ni ovo ministarstvo nije odgovorilo na upite kako se troše sredstva namijenjena općini Kupres RS i da li oni sprovode kontrolu trošenja doznačenih sredstava.

Da u ovoj općini vlada skoro pa potpuno bezvlašće govori i podatak da je načelnik općine imao prijedlog da 10% od ukupnog proračuna općine potroši bez jasnog obrazloženja. Naime, u prijedlogu rebalansa proračuna postojala je stavka od 40.000 KM koja je naslovljena sa „Ostali tk. grant u zemlji – tekući grant pojedincima“. Ovaj prijedlog je, prema riječima našeg izvora, bio namijenjen za raspodjelu politički podobnim pojedincima, a ono što bi trebalo biti predmet pravosudnih institucija, jeste da je novac već potrošen! Međutim, na skupštini općine ovaj prijedlog nije usvojen.

Budući da na upite nitko iz općine nije odgovarao, novinari su osobno posjetili općinsku upravu ove minijaturne općine, ali im je rečeno da načelnik nije dolazio na posao od prethodnog tjedna. Kada su upitali službenike da li zamjenik načelnika može dati odgovor na pitanja, dobili su komentar da je bolje da se obratimo načelniku.

U izjavi za Infovezu općinski vijećnik Milan Milišić kaže da u lokalnoj zajednici vlada potpuna anarhija i nepravda.

"U ovoj općini nema mjesta za borca prve kategorije koji je jedan od rijetkih da je s obitelji, ženom i dvoje djece, ostao živjeti ovdje. I pored završene srednje elektro škole i položenu šumarsko – tehničku školu za mene nema mjesta ni u Elektrodistribuciji ni u Šumama RS, jer nisam politički podoban. Koliko je meni poznato, nikada nisu ni raspisivali natječaje u ovim poduzećima u Kupresu RS, već samo primaju svoje ljude. U općini živi i čovjek sa četvero djece, od kojih najstarije ima 14 godina, i nema pravo na zaposlenje, niti da mu se naspe put do kuće a sve iz razloga što ne podržava vladajuće političke stranke, kazao je Milišić.