KUNJALI SU DVA MANDATA PA SAD ČASTE Naknada nezaposlenim rodiljama u HNŽ-u trajat će godinu dana, a primjena kreće dan prije izbora

trojke, bebe, bebe, e-beba, projekt, bebe, korupcija, rodilišta, mito, prirodni priraštaj, Federalni zavod za statistiku, rodilje, Sarajevska županija, Stolac, jednokratna pomoć, Vlada HNŽ, majke
Ilustracija

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na izmaku je drugog mandata, jer se nakon prvog nikada nije konstituirala. U dva mandata nisu imali nikakva pamtljiva davanja, no zato ove godine časte. 

Prvo su donijeli odluku o 100 km nezaposlenima ne znajući uopće kako će to isplatiti, onda o besplatnim udžbenicima(ne i radnim bilježnicama) za osnovce, da bi upravo poslali mail da je naknada za nezaposlene majke produžena za pola godine, pa će trajati sveukupno godinu dana. 

"Vlada HNŽ-a je na današnjoj jednici usvojila Prijedlog Zakona o materijalnoj potpori obitelji s djecom. Tim zakonom koji podrazumijeva potporu kroz materijalna davanja, s ciljem pomaganja u podizanju, odgoju i zbrinjavanju djece, kao i njihovu osposobljavanju za samostalni život i rad, neuposlene majke-rodilje će, umjesto dosadanjih šest mjeseci, novčanu potporu u iznosu od 398 maraka primati dvanaest mjeseci. Prema podacima iz ranijih godina, oko 1200 majki-rodilja ostvarit će ovo pravo. Bitna izmjena koju sadržava ovaj zakon odnosi se i na ukidanje imovinskoga cenzusa koji više ne će biti uvjet za ostvarivanje prava nego će pravo na naknadu ostvariti svaka majka-rodilja koja je je u Službi za zapošljavanje HNŽ-a evidentirana kao nezaposlena. Vlada je Prijedlog uputila u žurnu skupštinsku proceduru, a njegove će odredbe, nakon usvajanja od strane Skupštine HNŽ-a, biti u primjeni od 1. listopada 2022. godine", naveli su iz Vlade HNŽ.