KUGLICE ODLUČILE Republikanci ostali bez Doma naroda, a HDZ-ova Zora Dujmović 'izvisila' među Srbima

SIP Ždrijebanje

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavilo je danas žrijebanje za izbor delegata iz Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije za Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Iz HNŽ-a i reda Hrvata žrijebanjem je izabrana lista Raguž Iva (HDZ BiH), a iz reda Srba kandidatske liste Suša Dragica (SDA)  i Saradžić Vesna (SDP)

Iz SBŽ-a žrijebanjem su izabrane dvije kandidatske liste iz reda Hrvata - liste Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo.

Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNŽ i SBŽ u Dom naroda Parlamenta FBiH obavljeno je nakon što su na konstituirajućim skupštinama tih županija, održanim 1. prosinca, prilikom izbora za delegate u federalni Dom naroda, neke kandidatske liste imale identičan količnik glasova.

U Skupštini HNŽ-a, to su bile dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - lista Raguž Iva i lista Vesna Šunjić (HRS), kao i tri iz reda srpskog naroda - liste Dujmović Zora (HDZ BiH), Saradžić Vesna i Suša Dragica.

Današnjim žrijebanjem trebalo je nadomjestiti jedan mandat iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda.

Kad je riječ o SBŽ-u, na konstituirajućoj sjednici novog postizbornog saziva, na osnovu rezultata posrednih izbora provedenih tom prilikom za delegate u Dom naroda, tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - liste Krišto Suzana, Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo, ostvarile su također isti količnik (2,00).

Zbog toga je današnjim žrijebanjem odlučeno o dodjeli dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 1. prosinca tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda dobile direktan 'prolaz' u Dom naroda. To su liste predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZBiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića, kao i lista predložena iz reda HDZ-a 1990 čiji će predloženi kandidat također biti član novog saziva Doma naroda iz reda Hrvata.

Od delegata bošnjačkog naroda, kandidatska lista Džafera Alića dobila je dovoljno glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz kandidatske liste Ostalih izabran je Arman Zalihić.

U Srednjobosanskoj županiji su 1. prosinca Ljubinka Atanasijević iz reda srpskog, Anto Bilić i Ilija Nakić iz reda hrvatskog naroda, kao i Eldin Delić i Amir Orlović iz reda Bošnjaka direktno ostvarili mandate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

IZ SIP-a su danas najavili da će u četvrtak biti obavljeno žrijebanje za izbor delegata iz Sarajevske županije i Hercegbosanske županije.