FOTO  KUĆA PUTUJUĆA, UPS ROTIRAJUĆA Jedino ga je supruga podržavala, a to je zapravo i najbitnije

Vojin Kusić rotirajuća kuća
Reuters

Kavaliri ne biraju legitimna sredstva da ispune želje svojih partnerica. Skidaju zvijezde, mijenjaju načine života, sve samo da bi supruge bile sretne. Jedan gospodin je tako došao na potpuno neobičnu ideju. Da bi ispunio želju svoje supruge, napravio je kuću koja se vrti oko svoje ose, a što u zadnje vrijeme puni stupce domaćih i inozemnih medija. To nas je ponukalo i da kratko porazgovaramo sa Vojinom Kusićem, sedamdesetdvogodišnjakom iz Srpca. 

On je odlučio da radi svoje supruge i njezinih želja napravi rotirajuću kuću. Zahvaljujući tome, uz jutarnju kavu, mogu se promatrati pejzaži na sve četiri strane svijeta. Ovo neobično zdanje je jedinstveno na ovim prostorima. 

"Kuća se nalazi na dvanaest valjaka teških po pet tona, pa je u potpunosti sigurna. Moguće ju je rotirati jednom u 24 sata ili najbrže, da se zavrti za 22 sekunde", kaže za Hercegovina.info inovator iz Srpca.

Za ostvarivanje ovog projekta, prvo je trebalo imati ideju i talent za projektiranje, jer je to ispostaviti će se, od ključnog značaja. Zvao je i građevinske inženjere i projektante, ali niko od njih nije imao sluha za ovakvo nešto ili što Vojin kaže: "Nisu naučili u školi". Smatrali su i neizvodljivim napraviti takvu kuću, a Vojin je bio korak ispred, jer za samouke ljude, poput njega, nemoguće ne postoji.

Zato sam odlučuje krenuti sa planom, pa kasnije i sa realizacijom. Bez službenog obrazovanja, tj.sa svega osam razreda osnovne škole, zbog godina rada i iskustva smatra se visokoobrazovanim i da može "stati na crtu" sa mnogima.

"Sve sam prvo projektirao. Iako imam samo osnovno obrazovanje, 40 godina rada u privatnoj praksi mi daje za pravo da se smatram osobom koja nešto zna. A znam jer sam bio radoznao i htio sam naučiti". 

A radoznalost ga je vodila po svijetu, pa sve što mu je bilo zanimljivo, usvajao je i primjenjivao kada bi mu se ukazala prilika. Vojin poječe iz siromašne obitelji, pa je od malih nogu naučio da se sve treba steći i da ništa ne pada sa neba.

Zanate je učio i naslijeđivao od oca i djeda, a svoja znanja i vještine je uspio prenijeti na svoje potomke. Kaže da se u zivotu samo treba htjeti i da se onda može mnogo postići. Ali za ostvarivanje nacrta i pravljenja rotirajuće kuće, trebalo je vremena, strpljenja i dobre volje. Okruženje ga nije podržavalo, svi su bili skeptici i smatrali su kao i inženjeri, da je plan bez temelja i težak za provesti u djelo. Jedina osoba koja je bila iz njega je supruga, zbog koje je sve ovo i započeto.

"Imao sam kritika sa svih strana i svi su mislili da ja to neću uspjeti. Jedino što me je zena podrzavala. Ona mene vrlo dobro zna i znala je da cu uspjeti", ponosan je Vojin. A ova podrška je najvažnija.

Da nekada treba izaći iz kalupa i dozvoliti sebi da se prošire znanja, Vojin i ova kuća su živi dokaz. Postala je atrakcija ne samo ovog dijela države, nego i cijele Bosne i Hercegovine i sasvim sigurno će biti zvijezda vodilja za neke nove inovatore i ljude željne novih znanja i ideja.