'KRV NIJE VODA' Čitatelji tvrde da su primljeni rodbina i već zaposleni. Sud negira, tvrdi da su bili najbolji

Općinski sud obrada

Nakon što je na Općinskom sudu u Mostaru održan natječaj za prijem četiri viša referenta - asistenta sudaca, javilo nam se više kandidata koji nisu primljeni, a tvrde da su ogorčeni "jer se zapošljavalo putem stranačke iskaznice, ali i da su neki od primljenih već bili zaposleni na Sudu prije natječaja i da osobno poznaju djelatnike/kolege, kao i one koji su pripremali testove".

Cijelu priču smo odlučili provjeriti, a na upite portala hercegovina.info iz Suda su nas pozvali na uvid u natječajnu dokumentaciju.

Među primljenim kandidatima nalaze se Tarik Veledar, Amela Vrače, Adna Šabanović i Deni Miličević. Čitatelji tvrde kako se radi o eklatantnom zapošljavanju 'po naški' jer je Veledar brat od zaposlenika Suda, a da je Miličević već od ranije bio zaposlenik i da je ovim natječajem samo formalno i službeno uredio svoj status.

Deni Miličević nije jedini s takvim statusom, druga na listi primljenih je Amela Vrače koja je također već ranije obnašala službu asistenta. Kako saznajemo, i Miličević i Vrače bili su s Općinskim sudom vezani ugovorom o djelu.

Ameli Vrače broj 2 na listama i nije nepoznat budući da je na proteklim općim izborima pod tim brojem bila kandidat Europskog narodnog saveza (NES) za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Treća među primljenima je Adna Šabanović, a uz nju se isto vežu političke konotacije budući da je nevjesta Harisa Šabanovića, predsjednika Asocijacije mladih SDA te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Uvidom u natječajnu dokumentaciju koju nam je ustupila tajnica suda Kimeta Ljeljak prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, iz Suda tvrde da su navodi čitatelja o imenima primljenih točni, ali tvrde da su navedeni kandidati prema bodovanju zauzeli prva četiri mjesta koja će biti primljena u radni odnos, te da se ne radi o nepotizmu.

"Prvi Tarik Veledar imao je 77,5 bodova, Vrače 61 bod, Šabanović 57,5 bodova, a Deni Miličević 54,5 boda. Kandidati su morali zadovoljiti kriterije daktilografskog pisanja, odnosno diktata, gramatike i pokazati određeno informatičko znanje", kazali su nam iz Općinskog suda nakon završenog natječaja.

Nezadovoljna čitateljica koja nam se također javila ističe da unatoč još jednom natječaju u društvu koji je prošao po propisima poslodavca, odbijenim kandidatima kojima je falilo par bodova do posla ostat će zasigurno gorak okus natječajnog procesa, a teško će i moći provariti činjenicu da im je sve promaklo eventualno zbog stranačke iskaznice ili mogućeg nepotizma.

"Općinski sud u Mostaru primio je četiri  viša referenta - asistenta sudaca u radni odnos od 24 prijavljena kandidata. Prvi primljeni kandidat na radno mjesto višeg referenta - asistenta suca je Tarik Veledar brat zaposlenika Općinskog suda u Mostaru, Adnana Veledara. Spomenuti T. V. pomilovan je od strane članova povjerenstva i počašćen rečenicom 'krv nije voda' gdje se već moglo uočiti da će spomenuti biti na listi primljenih kandidata. Drugu poziciju dobila je članica stranke Narodni europski savez, Amela Vrače, koja je u Općinskom sudu u Mostaru izvršavala poziciju asistenta određeno razdoblje te se vodila na ugovoru o djelu. Treći kandidat s liste primljenih je Adna Šabanović, nevjesta poznatog predsjednika Asocijacije mladih SDA Harisa Šabanovića. Na mjestu četiri nalazi se Deni Miličević, koji je iz svog ureda, Općinskog suda u Mostaru, došao na testiranje jer već oponaša istu poziciju za koju je primljen, kao zaposlenik na ugovor o djelu. Većina prijavljenih kandidata, prođe obuku daktilografije kod zaposlenice suda i članice povjerenstva Dunje Jazvin. Znanje i sposobnosti kandidata, procjenjuje spomenuta gospođa koja je davala sate za testiranje određenim kandidatima...", tvrdi čitatelj (podaci poznati redakciji) koji je sudjelovao na natječaju. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.