FOTO  Kruzer 'Bolette' ipak prošao ispod Pelješkog mosta i demantirao Komšića te uplovio u Neum mimo volje lokalne vlasti

Pelješki most,kruzer bolette,Neum,Željko Komšić
Dubrovacki.hr

Unatoč snažnom protivljenju lokalne vlasti oko ulaska velikih brodova u Neum kruzer "Bolette" pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića s nešto više od tisuću putnika prošao je u 6 sati i osamanest minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom akvatoriju.

Dubrovački mediji slavodobitno hvale svog kapetana i navode da je to prvi veliki brod koji je prošao ispod novosagrađenog mosta, čije se i službeno otvorenje očekuje krajem srpnja.

"Putnici na bordu su mogli uživati u pogledu na most-remek djelo građevinske struke, koji je prošao još jedan test. Ovaj put riječ je o uspješnom položenom pomorskom testu prolaska velikog kruzera prema Neumu. Nakon što su teški kamioni vozili mostom ispitujući izdržljivost čelične konstrukcije, nakon što su ispitivani burobrani, sada je na red došla provjera propusnosti pomorskog prometa između stupova mosta. Riječ je o brodu dužine nešto više od 237 metara i širine 32,5 metara. Brod ima 12 paluba, može primiti 1.380 putnika i ploviti brzinom od 25 čvorova. "Air Draft" ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je najveća dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara. "Bolette" nije imao problema prilikom uplovljavanja u neumski akvatorij. Iskusni kapetan Glavić fantastično se snašao za kormilom. A kako i ne bi kada je svjetsku slavu stekao manevrirajući brodom u uskom Korintskom kanalu kada je kruzerom dugačkim 195,82 metra i širine 22,5 metara kroz kanal prošao bez većih problema postavivši tako novi svjetski rekord jer je njegov brod najduži koji je do tada prošao Korintom", piše Dubrovački.hr.

Podsjećaju da su neki političari iz BiH više puta isticali da će pelješki most sprječavati uplovljavanje brodova u Neum, a demantirao ih je projektant pelješkog mosta, Slovenac Marijan Pipenbaher nazvavši takve tvrdnje iz Sarajeva bedastoćama koje se plasiraju u dnevnopolitičke svrhe. 

I dok je Dubrovnik očito htio pokazati Sarajevu da brodovi svih dimenzija prolaze, Neumu ovo sve nije trebalo. 

Predsjednica Općinskog vijeća Neuma, Daniela Matić u jučerašnjem priopćenju za javnost kazala je da smatra da je najavljeno uplovljavanje kruzera "Bolette" u neumski akvatorije nedopustivo.

"Smatram da je ovakvo nešto nedopustivo. Neum nije luka i samim time veliki brodovi nemaju što raditi u našem zaljevu. Ulazak ovoga i sličnih brodova u Neumski zaljev znači automatsko ugrožavanje ekosustava te zagađenja koja će nanijeti izrazitu štetu Neumu", poručila je Matić u priopćenju upućenoj BiH javnosti neposredno prije uplovljavanja kruzera.

Načelnik Neuma Dragan Jurković jučer je našem portalu izjavio da Neum nema uvjete za prijem velikih brodova, nema luku, a da štete nadmašuju koristi. Pronašli smo i mišljenje eksperata, koji su stajališta da velikim brodovima nije mjesto u Neumu i Kleku.