KRŠENJE PORETKA Tužba Ustavnom sudu zbog ograničavanja kretanja: "Napada li virus samo po noći"

KRŠENJE PORETKA Tužba Ustavnom sudu zbog ograničavanja kretanja: "Napada li virus samo po noći"
Ilustracija / hercegovina.info

Krizni stožer ministarstva zdravstva FBiH nema nikakve ustavne niti zakonske ovlasti uskraćivati slobodu kretanja, a posebno naređivati jedinicama županijskih MUP-ova nadziranje provedbe ove naredbe, smatra Hrvatska republikanska stranka.

"Za razliku od travnja ove godine, vlast se ne može pravdati „novonastalošću“ situacije, nego je morala u takvoj situaciji donijeli adekvatna (zakonska) rješenja, prilagođena okolnostima i uvjetima življenja. Proizvoljnim zadiranjem u ustavna prava i slobode građana od strane Ministarstva zdravstva s kojim se želi opravdati nerad i nestručnost, direktno se krši ustavno-pravni poredak. To je razlog zašto se uputila apelacija Ustavnom sudu u kojem tražimo obustavljanje primjene ove protuustavne odluke te da se utvrdi kršenje ljudskih prava od strane vladajućih struktura", kaže HRS.

U tekstu Apelacije su pojasnili kako se besmislenost i neproporcionalna rigoroznost ove odluke ponajviše ogleda u tome što se naredba o ograničavanju kretanja odnosi za razdoblje od 23.00 do 5.00.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na osnovu kojih parametara je definirano ovo vremensko razdoblje i to od strane neovlaštenog tijela uprave, pri čemu mislimo na Ministarstvo zdravstva, jer Krizni stožer nije tijelo uprave? Napada li virus samo po noći? Uz to, sam način objave „naredbe“ govori o proizvoljnosti i neozbiljnosti. Odluka je objavljena usmeno na tiskovnoj konferenciji dana 10.11.2020.god., a njen tekst u pisanom obliku ISKLJUČIVO putem internet medija. Dakle, nije objavljena u Službenom listu, a objavom isključivo na Internetu ukazuje na nedostupnost, odnosno otežanu dostupnost ovog propisagrađanima."

"Ustavni sud je u ranijim odlukama jasno istakao upute zakonodavnim tijelima da moraju štititi dugoročne interese temeljnih demokratskih vrijednosti, vladavine prava i ljudskih prava. Vladavina prava se mora poštovati čak i u izvanrednim situacijama. Imajući u vidu indiferentno držanje i ponašanje zakonodavnih tijela nakon ovakvih stavova Ustavnog suda, postavlja se pitanje uloge odnosno pozicije Parlamenta Federacije BiH u ovom kontekstu!?"  

"Parlament FBiH od početka krize do danas nije razmotrio potrebu usklađivanja postojećih i donošenja eventualno novih zakona, koji bi omogućili učinkovit odgovor na pandemijsku krizu, uz očuvanje vladavine prava i ustavnih i ljudskih prava. Trenutna epidemiološka situacija, ni bilo kakva druga moguća situacija ili nepogoda, ne opravdava potpuno proizvoljno postupanje tijela vlasti, niti opravdava dokidanje načela vladavine prava."

"Budući da je „naredba“ donesena dan ranije, a stupa na snagu na dan upućivanja apelacije, Ustavni sud je zamoljen za žurnost djelovanja", dodaju iz HRS-a i navode da su apelaciju, u ime HRS-a potpisali Dario Hrkać, Ivan Džalto i Slaven Raguž.