KRIZA OBRAZOVANJA U ŽZH Sindikat izvještava o stanju, sastanak s ministrom financija danas u Ljubuškom

Jasminka Petric
Ilustracija/Hercegovina.info

Povodom generalnog štrajka prosvjetara u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, a i onom najavljenom u osnovnim školama, danas će se u Širokom Brijegu održati konferencija za medije.  Na konferenciji će se novinarima obratiti članovi pregovaračkog tima Sindikata uposlenih u srednjim školama: predsjednica Jasminka Petric, predsjednik Skupštine Tomislav Prlić, Sindikalna povjerenica Gimnazije Široki Brijeg Ivona Glavaš; zatim Sindikalna povjerenica Srednje glazbene škole Anita Milićević te predsjednik Sindikata osnovnih škola Slaven Ljubić.

Na konferenciji će Sindikat izvijestiti o aktualnoj situaciji, što se jučer događalo na Skupštini ŽZH-a te na sastanku s ministricom obrazovanja ŽZH Ružicom Mikulić.

Naime, oporbeni zastupnici u Skupštini ŽZH, njih sedmero, jučer je zatražilo da se na točku dnevnog reda uvrsti rasprava o stanju u srednjim školama i generalnom štrajku prosvjetara. No, njihov zahtjev vladajući HDZ je odbio. 

"Naš zahtjev je odbijen. To sam rekao i za govornicom, vladajući su danas bili bahati i arogantni. Mi od njih samo tražimo da pričaju sa Sindikatom. Od njih čak ne tražimo da moraju ispuniti sve uvjete prosvjetnih djelatnika. No, ovo je toliko bahata Vlada da ne želi ni sjesti s ljudima. Tako su se i danas ponašali i odbili ovu točku dnevnog reda. Ipak, mi smo iskoristili cijeli aktualni sat za pitanja ministrici Mikulić. Ona nam ništa konkretno nije odgovorila", rekao je nakon sjednice ta Hercegovina.info Dobroslav Bukmir iz HDZ 1990.

Samo jedan potpis doveo bi do tematske sjednice.

"Da je moja Vlada ovakvo što odbila, ja bih bio protiv. Samo da je jedan zastupnik vladajuće stranke podržao naš zahtjev, mi smo mogli po zakonu zatražiti tematsku sjednicu o ovoj točki. Ima njih sigurno koji razmišljaju kao mi, ali ljudi jednostavno ne smiju reći drugačije. Mi smo kao oporba išli zajednički da ne kupimo posebno neke političke poene. Da smo išli pojedinačno to ne bi bilo shvaćeno ozbiljno. Išli smo kao roditelji i kao ljudi. Djeca moraju ići u školu, a prema mojim informacijama nastave neće biti do nov godine. Nakon toga je raspust i ode sve u nedogled", rekao je Bukmir.

Nakon sjednice Sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH održao je sastanak s ministricom Mikulić na kojem se nije dogodilo apsolutno ništa.

"Sastanak s ministricom je bio, a nije prisustvovao nitko iz ministarstva financija. Nismo se pomaknuli s početne točke. Ministrica je došla tek da nas sasluša i nije imala nikakav prijedlog. Nakon tog smo zatražili da ona žurno inzistira da sastanak bude s ministrom financija Tonijem Kraljevićem ili premijerom Zdenkom Ćosićem ili pak s obojicom. Nadamo se da će do toga sastanka doći. Mi ćemo uputiti na Ministarstvo financija dopis o zahtjevu za sastanak. Ministrica je rekla kako će ona poraditi na tome da dođe do sastanka, no mi ćemo ga tražiti i svojim putem. Sada se okrećemo ministru financija i ubuduće ćemo razgovarati s njim", rekla je za Hercegovina.info predsjednica Sindikata Jasminka Petric.

O svemu navedenom Sindikat će izvijestiti na današnjoj pressici. Kako pak doznajemo, pritisak Sindikata i oporbenih zastupnika urodio je plodom, te će se prosvjetari danas u 14 sati sastati s ministrom financija ŽZH Tonijem Kraljevićem u 14 sati u Ljubuškom, nakon čega ćemo znati hoće li se nešto promijeniti.

Podsjetimo, Sindikat traži povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora, a premijer Vlade ŽZH rekao je kako nikakvih povećanja plaća u ovoj godini neće biti.