Krivotvoritelji diploma zaradili više od 100.000 maraka

Optužnica je podignuta protiv Dragana Ćućuza (40), Borislava Lakića (32), Miroslava Čulića (49) i Gordana Vojvodića (25), svi iz Mrkonjić Grada, te Roberta Markovića (27) iz Banja Luke i Gorana Ponjevića (21) iz Šipova.

Maja Đaković-Vidović, glasnogovornica banjalučkog Okružnog tužiteljstva, u petak je izjavila da su osumnjičeni od kraja 2009. do travnja ove godine tiskali krivotvorene javne isprave o položenom državnom ispitu, završenoj srednjoj školi.

"Osumnjičeni su tiskali i licence za vozače te ih prodavali na području Banja Luke, Mrkonjić Grada, Šipova i Prijedora u iznosima od 1.000 do 1.500 KM", navela je glasnogovornica banjalučkog tužiteljstva.

Tijekom istrage, kako dodaje, po nalogu tužiteljstva ispitano je više od 100 svjedoka, a otkriveno je 80 krivotvorenih diploma za srednju školu i ostalih službenih isprava.

Procjene su da su osumnjičeni izradom i prodajom krivotvorenih isprava prisvojili protivpravnu imovinsku korist višu od 100.000 KM, pišu Nezavisne novine.

Optužnica Okružnog tužiteljstva Banja Luka proslijeđena je sudcu za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, koji bi je trebao uskoro potvrditi..

Podsjetimo, CJS Banjaluka je krajem travnja ove godine u Mrkonjić Gradu razbio organiziranu grupu koja se bavila krivotvorenjem diploma srednjih škola.

Tada su uhićeni Ćućuz i Lakić, koje terete da su bili organizatori kriminalne grupe, te njihovi pomagači Marković, Čulić i Ponjević.

Izvor "Nezavisnih novina" blizak istrazi izjavio je ranije da su uhićeni diplome nabavljali od osumnjičenog Ćućuza u čijoj kući u selu Brdo, kod Mrkonjić Grada, je u travnju ove godine pronađena ilegalna tiskara lažnih diploma za srednje škole, uvjerenja, licenci i drugih službenih isprava.

Tijekom dalje istrage među privedenima bili su i studenti banjalučkog Paneuropskog sveučilišta "Apeiron".

Ćućuzova "desna" ruka u poslu bio je osumnjičeni Lakić, čija je uloga bila da pronalazi kupce i prodaje krivotvorene dokumenta na području Mrkonjić Grada.

Među kupcima, kako je ranije potvrđeno "Nezavisnim novinama" su državni službenici, ali i osumnjičeni Ponjević, inače student kriminalistike u Banja Luci.

Za prodaju diploma na području Banja Luke zadužen je bio osumnjičeni Marković.

U okviru akcije "Diploma" privedeno je ukupno 25 osoba, većina njih bili su kupci diploma, koji će u budućem sudskom postupku imati status svjedoka.

Prilikom ove akcije pretreseno je više lokacija u Mrkonjić Gradu, Šipovu, Banja Luci i Prijedoru.

U Ćućuzovoj kući, osim ilegalne tiskare policija je pronašla i četiri računala, laptop, tri štampača, te pet pečata škola i ustanova koje se bave izvanrednim obrazovanjem kandidata.

Zaplijenjeno je i više CD-ova i ostale računalne opreme. Pronađena su i 84 metka kalibra 7,62 milimetra i 25 metaka kalibra 7,65 milimetara i više mobilnih telefona.