Krivotvoreni ugovori prema Putevima Republike Srpske?!

Krivotvoren ugovor prema Putevima Republike Srpske
Infoveza

U tekstu koji je portal Infoveza objavio 13.10. tekuće godine, moglo se pročitati da je Milan Dakić, vršitelj dužnosti direktora javnog poduzeća “Putevi Republike Srpske” potpisao ugovor sa Goranom Lazarevićem, vlasnikom STR “Razvitak” iz općine Šekovići da “Putevi Srpske” izdaju u zakup dio javne površine, odnosno trotoara STR “Razvitak”.

Kako je pojašnjeno, u ugovoru koji je dostupan redakciji, ali koji zbog ranije izmijenjenog Kaznenog zakona Republike Srpske nije se u mogućnosti objaviti,  točnije u njegovom članku 1. piše da “Zakupodavac ustupa pravo korištenja putnog zemljišta, koje se nalazi u okviru regionalne ceste R1-4101, dionica Šekovići – Caparde, s desne strane ceste koja će se koristiti u svrhu prilaza poljoprivrednoj parceli.”

Kako se na naslovnoj fotografiji jasno vidi, parcela se nalazi u strogom centru općine, pored same radnje i nema nikakve veze s poljoprivrednim zemljištem. U ugovoru se navodi i da je vrijeme važenja istog od 1.10.-31.12.2023. s mogućnosti produženja zakupa. Cijena zakupa za ova tri mjeseca iznosi, vjerovali ili ne, 1,5 konvertibilnih maraka.

Međutim, ovdje nije kraj, a ono što se dogodilo naknadno još je zanimljivije.

Naime, iz svjedočenja Slobodana Vasiljevića iz Šekovića, daje se naslutiti da su Putevi Srpske naknadno krivotvorili postojeći ugovor ili kreirali novi, paralelni ugovor.  

“Dana 07.09.2023. obratio sam se Komunalnoj policiji općine Šekovći sa zahtjevom da se utvrdi je li, u skladu sa zakonom, na javnoj površini u zoni pješačkog prelaza i glavne raskrsnice postavljena improvizirana piljara na trotoaru ispred STR “Razvitak” u vlasništvu lokalnog biznismena Gorana Lazarevića”, započinje svoje svjedočenje Vasiljević koji objašnjava da je Lazarević više puta prijavljivan za nasilje u obitelji.

Vasiljević se pita da li se Lazarevića netko plaši pa ne smije reagirati na, kako kaže, očigledno ugrožavanje sigurnosti sudionika u prometu ili se, kako tvrdi, sve rješava novcem.

“Pješački prelaz svakodnevno koriste djeca iz naselja Sučani, prilikom odlaska u školu. Nakon utvrđivanja činjenica koje su potvrdile osnovanost mog zahtjeva, Komunalna policija donosi rješenje o uklanjanju improvizirane deponije i daje rok od osam dana vlasniku, što on i čini nakon isteka roka. Međutim, kroz nekoliko dana Goran Lazarević prilaže Ugovor o zakupu sklopljen sa JP “Putevi Srpske” koji je potpisao VD direktor Milan Dakić, po kojem mu oni izdaju tri četvorna metra koja će isti koristiti kao “prilaz poljoprivrednom zemljištu”, ističe Vasiljević i dodaje da je nakon toga upoznao Dakića o navedenom i dobio garanciju da će nakon izvanrednog inspekcijskog nadzora “Putevi” poništiti sporni ugovor.

Vasiljević kaže i da se službeno obratio JP “Putevi Republike Srpske” putem elektronske pošte.

“Dopis sam naslovio na više odgovornih osoba i uz priložene fotografije “poljoprivrednog dobra” još nisam dobio odgovor. Uputio sam dopis i Policijskoj upravi Zvornik i odgovoreno mi je da će svako nepropisno parkiranje biti sankcionirano što i čine na terenu kako bi se spriječilo ugrožavanje pješaka zbog svakodnevnih gužvi, nepropisnog parkiranja i ometanja ostalih sudionika u prometu od strane neodgovornih vozača.

Krivotvoren ugovor prema Putevima Republike Srpske

Krivotvoren ugovor prema Putevima Republike Srpske

Vasiljević je odlučio da istjera do kraja čitavu ovu stvar, pa se nedugo potom obratio prometnom inspektoru Draganu Maksimoviću koji je sebe proglasio nenadležnim i čitavu stvar vratio na Ugovor između JP “Putevi RS” i Gorana Lazarevića.

“Ono što u zemlji čuda više nije tragično, nego komično, jest činjenica da iz njegovog odgovora vidim da mi posjedujemo dva Ugovora, “ista, ali različita”. U njegovom se ne spominje poljoprivredno dobro, a u mom je odmah tu, u članku 1, što otvara ogromnu sumnju u krivotvorenje ugovora. Nakon svega sam se obratio Slađani Jakšić, koja je prema mojim informacijama nadležna za putni pojas u JP “Putevi RS” i njen odgovor čekam i dalje. Ne mogu oni kriti kriminal koliko ja mogu čekati i dočekati”, upozorava Vasiljević.

Da je Vasiljević u pravu, odnosno da postoji sumnja u krivotvorenje ugovora pokazuju i dokazi koji su u posjedu Infoveze, odnosno ugovor između “Puteva” i Gorana Lazarevića. Da pojasnimo: u ugovoru je napisano je da se put izdaje u svrhu prilaza poljoprivrednom zemljištu, dok u odgovoru koji je inspektor Dragan Maksimović poslao Vasiljeviću stoji da je svrha postavljanje tezgi.

Krivotvoren ugovor prema Putevima Republike Srpske

Krivotvoren ugovor prema Putevima Republike Srpske

Da posjetimo, ranije je Komunalna policija općine Šekovići rješenjem uklonila nelegalnu piljaru ispred STR “Razvitak” čiji je vlasnik – pomenuti Goran Lazarević, inače član SPS-a Gorana Selaka. Goranova supruga Snežana bila je na kandidatskoj listi za zastupnicu Selakove stranke.

Odgovor se pokušao dobiti i od “Puteva Srpske” i njihovog VD direktora Milana Dakića, ali se ni “Putevi” ni Dakić ovoga puta nisu oglašavali. Vrlo je indikativno to što im uopće ne smeta javno spekuliranje oko krivotvorenja ugovora, jer kako Infoveza neslužbeno saznaje, gore opisani slučaj nije izoliran slučaj.

Krivotvoren ugovor prema Putevima Republike Srpske