KRIMOLOVCI Građani prijavljivali gospodarski kriminal, zlouporabu službenih ovlasti...

KRIMOLOVCI Građani prijavljivali gospodarski kriminal, zlouporabu službenih ovlasti...
Hercegovina.info/Ilustracija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prosincu 2020. godine registrirali su 256 poziva na telefonskoj liniji "Krimolovci", od kojih je devet bilo s korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima te je napravljeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Putem elektronskog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljeno je 78 prijava, od kojih je 18 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, priopćeno je iz SIPA-e.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u vezi s gospodarskim kriminalom, opojnim drogama, zlouporabom službenih ovlasti, krijumčarenjem oružja, ljudi i roba te ostalim kaznenim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem "Krimolovaca" i elektronskog obrasca, deset je proslijeđeno na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 17 je postupala i SIPA.

U prosincu je primljeno 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama primljenim putem "Krimolovaca" ili elektronskog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Policijski službenici SIPA-e dali su i 69 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja "Krimolovci" - 080 020 505, navodi se u priopćenju.