KRIMINALIZACIJA KLEVETE "Što god napišete, vi ili vaša djeca, na društvenim mrežama može vas se tužiti"

Prosvjed Banja Luka novinari
Buka

Danas su se ispred Narodne skupštine Republike Srpske okupili novinari koji se protive uvođenju izmjena u Kazneni zakonik RS kojima bi se kriminizirala kleveta, piše Buka.

"Došli smo ovdje da još jednom uputimo apel narodnim zastupnicima da vrate predlagaču nacrt o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske, da glasaju po vlastitoj savjesti, a ne po stranačkoj pripadnost protiv ovakvog nacrta zakona. Mi smo im ovdje ostavili jasnu poruku, olovke kojima oni neka pišu ukoliko usvoje ovakav zakon. Pisanje vijesti bit će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na vlastitoj  koži", rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Objavit ćemo imenom i prezimenom tko je od zastupnika stao iza ovakvog represivnog zakona", poručio je on.

"Oni kažu i sami da je manjkav zakon i da će se popravljati kroz javnu raspravu, ali oni danas glasaju za ovakav tekst nacrta zakona. Čak je i premijer rekao da to nije dobar tekst zakona i da se on velikim dijelom ne slaže s onim što je napisano, a ipak ga je uputio u skupštinsku proceduru i ipak će ti narodni zastupnici dići ruku za njega", kazao je Vukelić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Protiv novog zakona najviše se pobunila medijska zajednica, međutim kriminalizacija klevete opasna je za sve građane.

"Ono što je najopasnije je da više nećete imati slobodu govora u punom smislu te riječi. Stvara se zakonski temelj da možete biti procesuirani zbog svađe sa susjedom ili nekim od stranačkih oponenata ili nekim tko se ne slaže s vašom političkom ideologijom. Možete na rođendanu govoriti o nekome i to može čuti njegova obitelj. Prema članku zakona koji je predložen, ukoliko obitelj  smatra da je oštećena, vi ne morate dokazivati istinitost ili neistinitost takvog navoda, vi ćete platiti rigoroznu kaznu, koja će ići u vrijednosti vašeg stana ili vaše kuće. Koliko su građani spremni da za izgovorenu riječ plate tako visoku cijenu?", pitao je Vukelić.

“Sloboda medija, sloboda govora i otpor sistemu”, poruka je s današnjeg prosvjeda iz Banja Luke kojeg je pak organiziralo Udruženje građana “Radnički pokret” protiv kriminalizacije klevete.

Prosvjed Banja Luka novinari

Kako je ovom prilikom rekao Dražan Pejaković, predsjednik Udruženja treba pokrenuti građansku inicijativu da se ovaj zakon povuče: “Ove kazne nitko ne može platiti. Ovi zakoni nose samo štetu svim građanima, ali građani ne razumiju. Što god da napišete, vi ili vaša djeca, na društvenim mrežama netko vas može tužiti za klevetu”.

Prosvjed Banja Luka novinari

Naveo je i da bi usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio poslodavcima da pokrenu kazneni postupak protiv radnika, zbog čega radnik više ne bi mogao pronaći drugi posao: "Radnik ne bi mogao dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije, isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi se mogao zaposliti sezonski ili za stalno u zemljama EU".

 Prosvjedi su najavljeni i u narednom razdoblju i to širom Republike Srpske.