KRIMINAL NA PODRUČJU HNŽ Povećan broj izvršenih kaznenih djela u prva tri mjeseca 2024. godine

Policija MUP HNŽ
Hercegovina.info

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije bilo je domaćin redovitog sastanka Koordinacije ravnatelja Federalne uprave policije i policijskih ravnatelja uprava policija županijskih ministarstva unutarnjih poslova Federaciji Bosne i Hercegovine, održanog u Neumu 23. i 24. travnja 2024. godine. Tom prigodom predstavljena je analiza informacija vezanih za stanje kriminaliteta na području HNŽ-a, u razdoblju od siječnja do mjeseca ožujka 2024. godine.

Prikazana je također i razina policijske aktivnosti u okvirima zakonske nadležnosti, te su obrađena aktualna pitanja povezana s radom policijskih struktura na području Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je priopćeno iz MUP-a HNŽ, navedeno tromjesečno kalendarsko razdoblje, komparirano je s istim razdobljem u prošloj, 2023. godini, te su ustanovljena određena povećanja.

Na polju izvršenih kaznenih djela došlo je do povećanja za 385 (10.82%), iz oblasti javnog reda i mira za 508 (13.96%), a glede napada na ovlaštene osobe za 2 (14.29%). Evidentirano je smanjenje broja prometnih nesreća za 95 (1.78%)

Promatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, kroz iskazane parametre za jasno definirane oblasti koje se obrađuju u informacijama o stanju kriminalitet-sigurnosti, a koje se sačinjavaju na temelju podataka Federalne uprave policije i Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova, stanje sigurnosti u Federaciji BiH tijekom razdoblja siječanj - ožujak 2024. godine, ocjenjuje se kao zadovoljavajuće.

Rukovoditelji policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine daju svoju punu podršku i suglasni su da se u narednom razdoblju oformi Radna grupa koju će činiti predstavnici svih policijskih institucija s područja Federacije Bosne i Hercegovine, s ciljem uspostavljanja „Amber Alert“ sustava - poruka koju distribuira sustav za uzbunu o otmici ili nestanku djeteta gdje se od javnosti zatraži pomoć u pronalaženju nestale ili otete djece.

Pokrenuta je inicijativa o definiranju kaznenih odredbi kojim se definira pružanje telekomunikacijskih usluga u smislu zaključivanja pisanog ugovora s korisnicima, s obzirom na to da se prilikom kupovine SIM kartica za „prepaid“ pretplatničke brojeve koji se nerijetko koriste prilikom izvršenja širokog spektra kaznenih djela, što izvršiteljima omogućava anonimnost prilikom kupovine istih, čime je smanjena mogućnost utvrđivanja identiteta osoba prilikom dokumentiranja kaznenih djela.

Jednoglasno je donesen zaključak da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Federalnom upravom policije uputi zahtjev Vijeću ministara BiH da se što hitnije u parlamentu proceduru dostavi izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, s ciljem da se nabavka policijskih uniformi uokviri u član 10. predmetnog Zakona, u smislu nabavke po posebnim procedurama, s obzirom na to da dosadašnja zakonska regulativa omogućava „opstruiranje“ (žalbe) postupaka javnih nabavki policijskih uniformi u nedogled, čime se dovode u situaciju policijske agencije da ne mogu izvršiti nabavku policijskih uniformi.

Prisutni su iskazali nezadovoljstvo brojem smještajnih kapaciteta i opremanjem kadeta na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, te traže od resornog ministra da poduzme sve raspoložive aktivnosti na rješavanju gorućih problema o kojima je bio u prethodnom razdoblju informiran, te da rukovoditelje Uprava policija županijskih ministarstava unutarnjih poslova što hitnije informira o učinjenom.