Krešić: Prihvatit ćemo sve bh. državljane, povratnike sa stranih ratišta

Mijo Krešić, demant, Mijo Krešić, BIH, državljani BiH, Mijo Krešić, migranti

Zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Mijo Krešić izjavio je kako će Bosna i Hercegovina prihvatiti sve povratnike sa stranih ratišta za koje se nedvojbeno utvrdi da su državljani BiH.

Oni će biti tretirani sukladno našim zakonima i dokazima koje imamo i koji nam budu ustupljeni od naših partnerskih država. Mi smo dio globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a od samog početka, dugo smo u tom procesu i ispunit ćemo sve obveze koje proizlaze iz našeg sudjelovanja u toj koaliciji, izjavio je Krešić uoči predavanja o borbi protiv korupcije koje je održao u srijedu na Sveučilištu u Mostaru.

Krešić se osvrnuo i na migrantsku krizu, istaknuvši kako će BiH morati naći “sustavniji odgovor” kada je riječ o sigurnosnim izazovima i migrantskom valu koji, po njegovim riječima, već dvije godine intenzivno pritiska BiH.

Situaciju dodatno otežava činjenica da nije uspostavljena vlast nakon prošlogodišnjih izbora, dodao je.

Morat ćemo doći do nove vlasti pa da se tada pokažemo kao kredibilniji partner i Europskoj uniji i međunarodnim organizacijama. Isto tako, ako smo nešto i radili pogrešno tijekom upravljanja ilegalnim migracijama, a sigurno da jesmo, morat ćemo napraviti određene korekcije i dati kvalitetniji odgovor na to, istaknuo je Krešić.

Dodao je kako očekuje da zbog vremenskih prilika ulazak ilegalnih migranata u državu uspori.

To će nam dati vremena da neke stvari ažuriramo i da na modelu upravljanja neregularnim migracijama, uz formiranje vlasti i uz razgovor s našim susjedima, napravimo određene korektne dogovore i relacije i damo kvalitetniji odgovor na navedene probleme. Nije dobro ako Bosna i Hercegovina postane “hotspot”, a sve mi više izgleda da ćemo u nekom trenutku biti u takvoj situaciji, istaknuo je Krešić.

Izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BiH tempirana bomba, Krešić kaže da treba ozbiljno shvatiti.

Francuska obavještajna služba i njihove agencije za provođenje zakona su jako moćne i velike i treba ih analizirati i ozbiljno shvatiti. Trebamo to svesti na razinu razgovora i gledati na to kao na još jedan pogled i mišljenje na Bosnu i Hercegovinu, iako me žalosti što je to tako, naveo je Krešić.