Krešić: Nisu se stekli zakonski uvjeti za konstituranje Doma naroda F BiH

... do 31. siječnja proglasiti odluku o privremenom financiranju Federacije za prva tri mjeseca ove godine. Naime, još se nisu stekli zakonski uvjeti za sazivanje konstituirajuće sjednice novog postizbornog saziva Doma naroda, dodao je Krešić, a to je razina o kojoj se nakon prihvaćanja odluke u Zastupničkom domu, trebalo odrediti kao instanci koja daje posljednju riječ.

Krešić je danas Agenciji Fena kazao i da se Središnje izborno povjerenstvo (SIP) očitovalo o inicijativi 15 novoizabranih delegata Doma, koji su, pozivajući se na zatupničke mogućnosti, namjeravali sazvati konstituirajuću sjednicu u petak.

SIP, međutim, smatra da se nisu stekli zakonski uvjeti za to jer novi mandati teku od objave odluke o njima u Službenim novinama Federacije, navodi dalje Krešić, a poznato je da deset županijskih skupština u Federaciji nisu još ni delegirale članove za tu razinu.

Krešić stoga smatra da konstituirajuća sjednica ne može biti održana kako je to namjeravalo 15 novoizabranih delegata, već da je u pogledu donošenja odluke o privremenom financiranju na potezu - visoki predstavnik Valentin Inzko.

On (Inzko) je proteklog tjedna izjavio u Sarajevu da će proglasiti odluku ako to u zakonskom roku do 31. siječnja ne učine domaći faktori, u ovom slučaju federalni Dom naroda.

Odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine izuzetno je bitna jer treba da premosti trenutni nedostatak ovogodišnjeg federalnog proračuna kao dokumenta za svih 12 mjeseci koji također trebaju potvrditi oba doma u Federalnom parlamentu.

Kad ona stupi na snagu, navedeni financijski tokovi neće biti zamrznuti i pored nedostatka proračuna (kao dokumenta) pa zato njeno donošenje s nestrpljenjem očekuju proračunski korisnici.

Odluku je predložila Federalna vlada i najavila 320,6 milijuna KM za financiranje u prva tri mjeseca. Potom je potvrđena u Zastupničkom domu u Parlamentu FBiH, koji je nakon proteklih općih listopadskih izbora u Bosni i Hercegovini konstituiran krajem studenog s manje teškoća nego što je to slučaj s Domom naroda.

Novi postizborni saziv ovog parlamentarne razine još nije ni sazvana jer sve županijske skupštine u Federaciji, koje po definiciji daju članove za federalni Dom naroda, nisu završile delegiranje.

Fena