KREDIT ZA GORIVO I BRAŠNO Potrošačka košarica za veljaču iznosi 2.389 KM, nedostaje nam 'samo' 57 posto sredstava za život

Poskupljenje cijena / trgovina
Hercegovina.info

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec veljaču 2022. godine iznosi 2.389,12 marke. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec prosinac 2021. iznosila je 1.046,00 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku). Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 43,78%, priopćio je Savez samostalnih sindikata BiH.

NAPOMINJU DA U IZNOS POTROŠAČKE KOŠARICE NISU UŠLE ENORMNO VISOKE CIJENE KOJE BILJEŽIMO OD POČETKA MJESECA OŽUJKA, TAKO DA ĆE IZNOS POTROŠAČKE KOŠARICE ZA TAJ MJESEC BITI ZNATNO VEĆI.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi postotak udijela pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj košarici):

Prehrana – 44,52%
Stanovanje i komunalne usluge – 14,25%
Higijena i održavanje zdravlja – 8,04%
Obrazovanje i kultura – 8,37%
Odjeća i obuća – 13,40%
Prijevoz – 5,77%
Održavanje domaćinstva – 5,65%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za jedanaest (11) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest (6) stavki, navode Sindikati. 

Vlast u BiH još uvijek nije poduzela ništa konkretno da zaštiti građane od cjenovnog udara. U velikom broju gradova u BiH nemoguće je pronaći dizel ispod tri marke, a posljedično rastu cijene i ostalih namirnica. Brašna u pakiranju većem od dva kilograma manjka, a ulje se primiče cijeni od 4 marke, čak i ono najlošije. Dom naroda za danas je zakazao sjednicu na kojoj će se naći i trošarine i traženo smanjenje akciza. U međuvremenu cijene dosežu iznose koje će biti teško vratiti u normalu. 

Nakon pandemijskog, rat u Ukrajini i posljedični cjenovni izazov ponovno pokazuju da je vlast u Bosni i Hercegovini potpuno nesposobna da radi za narod.