VIDEO  Kreću subvencije za 850 mostarskih obitelji čija djeca idu u privatne vrtiće

Akademija 2023 vrtić ZemZem
Hercegovina.info

Grad Mostar krenuo je u dugo najavljivanu realizaciju subvencija za obitelji čija djeca pohađaju vrtiće u privatnom vlasništvu. Od ukupno 16 privatnih vrtića u Mostaru, deset je ispunilo zakonske uvjete, a 850 djece imat će pravo na subvenciju od Grada Mostara.

"Deset ustanova je potpisalo sa Gradom Mostarom ugovor. To konkretno znači da će 850 obitelji dobivati od danas 200 km po djetetu konkretne pomoći. Ono što me još veseli je što je 15 odgajatelja našlo novo radno mjesto, jer kako smo tražili da se standardi ujednače u privatnim i gradskim vrtićima, privatnici su prepoznali da se trebaju kadrovski pojačati što je polučilo sa tih 15 novih radnih mjesta, rekao je gradonačelnik Mostara, Mario Kordić.

Dodao je kako će za ovu mjeru biti izdvojeno otprilike milijun maraka u godini.

Sadržaj se učitava...

Sa valom poskupljenja, došlo je i do ogromnog rasta cijene pohađanja dječijih vrtića i ostalih predškolskih ustanova. Vlasnici privatnih vrtića, počeli su upozoravati kako će za roditelje takav financijski teret uskoro postati neizdrživ. Zato je i njima laknulo nakon što je usvojena ova odluka.

"Danas smo jako sretni jer sva priča koju smo započeli bila je okrenuta ka tome da se pomogne roditeljima. U jednom trenutku smo spoznali da više ne možemo kao predškolske ustanove funkcionirati sa onim cijenama koje imamo, a inflacija je učinila da bi te cijene trebale biti znatno više.

Tu smo zaista naišli na otvrenost grada za pregovore, razgovore, razmišljanja i konstruktivno smo raspravljali. Zaista se tražilo jedno zajedničko rješenje koje ide u korist i roditelja, djece i cjelokupne zajednice", kazala je Ivana Brkljača, iz dječjeg vrtića Čudesna šuma.

Upućen je poziv i prema onih šest vrtića koji još nisu ispunili uvjete koje je Grad Mostar propisao da u što kraćem roku zadovolje tražene uvjete kako bi i oni bili dio ovoga sustava subvencija.