KREĆE BERBA MASLINA Časne sestre u Bijelom Polju imaju 3500 stabala, ali i jedan novi proizvod

Časne sestre u Bijelom polju prave liker od maslina
Hercegovina.info

Jedna od najvećih plantaža maslinika u Hercegovini je onaj kojeg rade  Školske sestre franjevke Krista Kralja iz Provincije Svete Obitelji u Potocima, u Bijelom Polju. Na oko 12 hektara zemljišta, časne sestre imaju dva maslinika. Jedan se nalazi u neposrednoj blizini samostana, a drugi je zasađen nešto dalje još 2011. godine.

Časne sestre zadovoljne su urodom.

"Zadovoljni smo kakva je ova godina. Nije to još onaj pravi puni rod, no Bogu hvala, bolje je nego prošle godine. Možda bi rod bio i bolji da nije bilo velikih kiša i oprašivanja. Koliko će na kraju biti maslina i ulja to još ne možemo znati, ali sigurno za nijansu više nego prošle godine", kaže za Hercegovina.info sestra Dajana Dujmović.

Časne sestre u Bijelom polju prave liker od maslinaČasne sestre u Bijelom polju prave liker od maslinaČasne sestre u Bijelom polju prave liker od maslina

Zasađeno imaju 3500 stabala maslina, berba je pred vratima pa je i posla puno.

"Mislili smo u berbu krenuti idući tjedan, no vidjet ćemo kakvo će vrijeme biti budući da je najavljena kiša. Imamo puno onih koji će nam doći pomoći u berbi, od framaša, školaraca, pojedinaca, mladih parova. Berba će sigurno potrajati mjesec dana", kaže nam.

Časne sestre u Bijelom polju prave liker od maslina

Mladi su uvijek spremni pomoći u maslenicima

U berbu se moglo krenuti i ranije s obzirom na to da nas je u listopadu pratilo predivno vrijeme.

"Može, ali neki maslinari su već i krenuli s berbom i nisu baš zadovoljni. Pratimo plod masline, stanje ulja u njima i onda prema tome ravnamo", dodaje.

Od prošle godine sestre imaju i jedan novi proizvod. Radi se o likeru od maslina.

Časne sestre u Bijelom polju prave liker od maslina

"Prošle godine smo odlučili pokušati s tim. Njemu treba više od pola godine da se napravi budući da dugo stoji. Napravili smo jednu manju količinu čisto da probamo. No, s obzirom na to da je to ispalo jako lijepo i ukusno ove godine ćemo napraviti malo veću količinu. To smo više napravili za neke poklone ljudima budući da se brojnima svidjelo. To u svijetu nije novitet, ali kod nas jest", zaključila je sestra Dajana.

Časne sestre u Bijelom polju prave liker od maslina

Priprema likera

Posjed za maslinike u nasljedstvo je časnim sestrama ostavio pokojni biskup Paškal Buconjić, a u maslinarstvo su kasnije ušle sasvim slučajno.

Časne sestre u Bijelom polju prave liker od maslina

Godine 2020. godine na 22. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2020. ove sestre franjevke su primile zlatnu plaketu koju im je dodijelio Zadružni savez Dalmacije za priznanje i kvalitetu maslinovog ulja, od plodova s ovog biblijskog stabla.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.