Krađe vozila problem koji uznemirava građane

Dobra suradnja policije

Načelnik Odjela krim policije sarajevskog MUP-a Predrag Kurteš kaže da je krađa automobila bila izražena u protekloj godini i da ova vrsta kriminala opterećuje sarajevsku policiju.
"U prošloj godini u Sarajevu je ukradeno oko 800 vozila, od čega ih je 300 vraćeno vlasnicima. Godinama je Sarajevska županija mjesto gdje se godišnje zabilježi najvećih broj ovakvih djela, jer je to prostor u kojem živi oko 500.000 stanovnika i ima registriranih oko 130.000 vozila, što je više nego u 90 posto gradova u BiH, zbog čega je normalno da su ovdje krađe izraženije", rekao je Kurteš. Policija je u 2010. godini uhitila 126 osoba zbog krađe i broj uhićenih je veći nego u 2009. godini.
"Ovom prilikom bih pohvalio suradnju s Centrom javne sigurnosti Istočno Sarajevo s kojima smo, po nalogu sarajevskog Županijskog i Specijalnog tužiteljstva RS-a, nastavili akciju razbijanja automafije u kojoj je do sada uhićeno 46 osoba i pronađeno 46 ukradenih vozila. Vozila su najvećim djelom nađena u RS-u. Međutim, ovim aktivnostima nije kraj. Akcija se nastavlja i idućih dana se mogu očekivati nova uhićenja", ističe Kurteš. Prema statistici MUP-a, u Sarajevu je u 2010. godini ukradeno 887 vozila. Ukupno 287 automobila je pronađeno i vraćeno vlasnicima, te je sarajevski MUP vratio 40, MUP RS-a 38, ostali županijski MUP-ovi 17, dok je uz novčanu naknadu vraćeno 36, a vlasnici su sami pronašli 54 automobila. Automobili se ne kradu samo kako bi se od vlasnika iznudio novac za njihov povrat.

Organizirane skupine

Dio ukradenih vozila se reže u dijelove i prodaje na autootpadima, dio se u prošloj godini prevozio u Crnu Goru i Srbiju, dok su dio osumnjičeni skrivali određeno vrijeme, da bi ga kasnije koristili prilikom razbojstva, a potom i zapalili. U policiji ponavljaju da je krađa automobila odavno prešla u granice organiziranog kriminala, te ističu kako na otuđenju jednog vozila radi više skupina. Tako je jedna skupina zadužena za krađu vozila, druga za njegovo prevoženje na "sigurnu" lokaciju, treća s vlasnikom pregovara o otkupu, a četvrta preuzima iznuđeni novac. Policijske agencije su u prošlom mjesecu na teritoriju cijele BiH razbile nekoliko skupina koje su se bavile organiziranom krađom auta, mahom u Sarajevskoj županiji. Policija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu je sredinom siječnja, po nalogu Županijskog i Specijalnog tužiteljstva RS-a, izvela akciju kodnog naziva "Kum" u kojoj je uhićeno osam osoba zbog osnovane sumnje da su u protekloj godini počinili više krađa vozila, te od vlasnika iznuđivali novac. U akciji su uhićeni Nijaz Karkelja (1964.) zvani Nisko i Midhat Londrc (1980.), obojica iz Sarajeva, Srećko Trifković (1985.), Srećko Mandić (1983.), Predrag Spaić (1983.) i Mlađen Veljović (1987.), svi s Pala, te Dejan Vuković (1982.) zvani Super Beba i Milosav Samardžić (1975.), obojica iz Istočnog Sarajeva. Svim uhićenima, osim Londrcu koji se brani sa slobode, Županijski sud je odredio pritvor, dok se u bijegu nalaze Njegoš Purković (1986.), Danilo Cicović (1977.), Danilo Milutinović (1982.), svi s Pala, Vladimir Grubačić (1981.) iz Bileće, te državljanin Crne Gore Andrej Ivanović (1970.) iz Podgorice. Nitko od njih se, kako doznajemo, trenutačno ne nalazi na teritoriju BiH, a unatoč bijegu, policija je protiv njih Tužiteljstvu podnijela izvješće, kao i protiv Puriše Purkovića (1984.) koji se nalazi na izdržavanju kazne u KPZ-u Kula.

Krađe i iznude

Ova skupina se tereti da je u proteklom razdoblju krala automobile u Sarajevu, te od vlasnika iznuđivala novac za povrat vozila. Pretresom njihovih stanova, kuća, pratećih objekata i vozila, policija je pronašla i oduzela veći broj mobitela, telefonskih kartica, prijenosnih računala i druge računalne opreme, koja se može dovesti u vezu s izvršenjem navedenog kaznenog djela. Vozila za koja nisu dobivali otkup prevozili su dalje, skrivali ih, te rastavljali ih i dijelove transportirali na autootpade. Tako su istražitelji prije određenog vremena na Grubačićevom autootpadu u Bileći pronašli dijelove šest automobila za koje je provjerama utvrđeno da su ukradena u Sarajevu. Pored toga, dijelovi nekoliko ukradenih automobila su nađeni u radionici Ivanovića u Crnoj Gori. Zanimljivo je da su skoro svi osumnjičeni u protekle tri godine nekoliko puta privođeni i dovođeni u vezu s organiziranom krađom automobila. Jedan od sedmorice pritvorenih je, kako smo neslužbeno doznali, priznao da je prevezao više od stotinu ukradenih automobila na teritoriju RS-a. Koliko je ukupno automobila ukrala ova skupina, trebala bi utvrditi istraga. Prije ove akcije, točnije početkom siječnja, sarajevska policija je s ostalim županijskim MUP-ovima i Graničnom policijom asistirala federalnom i MUP-u RS-a u velikoj akciji kodnog naziva "Kamen", koja je izvedena po nalogu državnog Tužiteljstva. Tijekom akcije je u više gradova privedeno 30 osoba zbog sumnje da su pripadnici organizirane kriminalne skupine koja je krala automobile, krivotvorila isprave, iznuđivala novac, krijumčarila vozila u Srbiju, prikrivala kaznena djela, ali i zlorabila službeni položaj ili ovlasti, primala i davala mito, te izrađivala i nabavljala oružje i sredstva namijenjena činjenju kaznenih djela. Veći dio osumnjičenih je priveden u Sarajevu, točnije na području općine Ilidža, a pored njih među uhićenima su vlasnici autootpada u Hercegovini i Kiseljaku, granični policajac, te određen broj osoba iz Bijeljine i Zvornika. Sud BiH je odredio pritvor Šemsudinu Hodžiću zvanom Švabo, Goranu Pećaraninu, Enisu Mandalu, Admiru Kovačeviću, Edinu Kazagiću, Mustafi Demiroviću, Draganu Ikiću, Slobodanu Stojanoviću, Krsti Jakšiću, Josipu Raši, Jozi Ćorluki, Bernardu Musi, Ivici Karamatiću, Mirnesu Mahovkiću, Damiru Jažiću, Nadi Govedarici, Aidinu Salmanu, Ivici i Antoniju Ćorluki, te Muratu Đuderiji, dok su ostali pušteni braniti se sa slobode.

Vozila u Srbiji

Tijekom istrage u ovom predmetu Tužiteljstvo je utvrdilo da postoje tri skupine od kojih je svaka imala svoje polje djelovanja. Ukradena vozila osumnjičeni su prevozili u Srbiju, gdje je srbijanski MUP pronašao 21 automobil ukraden u BiH, dok je pretresom u više gradova u BiH pronađeno 15 ukradenih i određen broj vozila za koja se utvrđuje podrijetlo. Tužiteljstvo sumnja da ova skupina u protekloj godini stoji iza krađe najmanje 60 automobila više klase. Zaplijenjeni su i alati korišteni za krađu automobila, prijenosna računala, kao i sofisticirani računalni dekoderi, korišteni za krađu skupocjenih vozila novije proizvodnje, potom oprema za krivotvorenje i prekucavanje brojeva šasija, te drugi alati i materijali korišteni za izvršenje ovih kaznenih djela.

Piše: H. Rovčanin / dnevni-list.ba