Kosor će na večeri s Obamom lobirati za BiH

"Ovaj poziv znači da je prepoznata pozitivna hrvatska politika prema susjedima, a ujedno je i potpora Hrvatskoj na europskom putu budući da smo u godini kada završavamo pregovore", rekla je Jadranka Kosor u izjavi hrvatskim novinarima uoči sastanka.

Ako budu prigode, na sastanku ću dati potporu da BiH dobije Akcijski plan za članstvo (MAP) NATO saveza, rekla je premijerka, naglasivši kako je to u hrvatskom strateškom interesu budući da podupire cjelovitu BiH s tri konstitutivna naroda i ustavnom obavezom zaštite onog hrvatskog.

Premijerka je dodala kako je odlično što se ova večera poklapa s godišnjicom ulaska Hrvatske u NATO i dodala da na njoj očekuje puno "važnih pitanja i odgovora" te razmjenu iskustava o sigurnosnom stanju u regiji.

Obama će večeras u rezidenciji američkog veleposlanika u elitnoj praškoj četvrti organizirati sastanak sa šefovima država ili vlada 11 savezničkih zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i premijerka Kosor. Tema će službeno biti europska sigurnost, a neslužbeno, po pisanju medija, Obama će saveznike uvjeriti da poboljšanje odnosa s Rusijom ne znači zanemarivanje političkih i sigurnosnih interesa pozvanih zemalja.

Bit će to nakon godinu dana prvi susret Obame s nekim od najviših čelnika hrvatske države. Američki je predsjednik u travnju 2009., povodom primitka Hrvatske u NATO, razgovarao s tadašnjim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom na summitu Saveza u Strasbourgu. Nova premijerka niti novi predsjednik Ivo Josipović nisu se dosad susreli s američkim predsjednikom.

Hrvatska je ovim pozivom, koji je pismeno došao iz Bijele kuće na adresu hrvatske premijerke, ušla u krug deset zemalja koje su u NATO primljene u razdoblju od 1999. do 2004. godine i s kojima se redovito održavaju konzultacije o europskoj sigurnosti.

hina