Koronavirus u BiH donose putnici, jedni zaraženi hodaju po gradu, drugi odu u izolaciju

Koronavirus
Twenty20 / hercegovina.info

Od 5. ožujka, kada je registriran prvi slučaj u Banja Luci, Bosna i Hercegovina bilježi 26 oboljelih od koronavirusa. Nitko od pacijenata nije životno ugrožen, a bilježe se i prva izlječenja. Bolest u BiH uglavnom donose putnici.

24 slučaj je gospođa iz Orašja, koja se u BiH vratila iz Njemačke, gdje je posjećivala rodbinu, a 25 slučaj je pacijent iz Tešnja, koji se nedavno vratio iz Italije. 25-ti oboljeli je postupio savjesno, te odmah otišao u samoizolaciju, a biti će prebačen u izolatorij zeničkog stacionara.

Gospođa iz Orašja nije poštivala odredbu samoizolacije, te je svraćala u radnje u svom gradu, odnosno ostvarila brojne kontakte prije nego li joj je potvrđena bolest, saznaje hercegovina.info.

U Vladi Županije Posavske nisu mogli reći gdje je točno sve gospođa hodala, no kazali su da je gospođa stabilno, a situacija pod kontrolom. Pozivaju na poštivanje odredbi o samoizolaciji, a izdali su i priopćenje za javnost.

„Županijski Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike ima spoznaje da ipak neki građani nedovoljno shvaćaju ozbiljnost situacije, osobito u dijelu neophodne samoizolacije. To se osobito odnosi na osobe koji dolaze iz inozemstva, i osobe kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji, iako takvim ponašanjem ugrožavaju svoje i zdravlje drugih“, kazali su u priopćenju Kriznog stožera Županije Posavske.

Podsjećaju da je jedna osoba pozitivna na koronavirus, a da je u porastu broj osoba kojima je izdano rješenje o samoizolaciji a njih je preko stotinu.

„Ima slučajeva o nepridržavanju mjere izolacije čak i kod osoba kojima je uručenje Rješenje, te je u ovom smislu neophodno uključenje i MUP-a kako bi se pružila potpora u vršenju nadzora poštivanja izrečenih mjera izolacije“, izjavio je ministar Damir Živković, predsjednik Kriznog stožera, te je naglasio potrebu shvaćanju krajnje ozbiljnosti situacije i pridržavanje svih danih uputa. Svakako je preporuka i građanima prijavljivanja takvih slučaja na već poznate telefone.

Kada je u pitanju spomenuta gospođa, svi koji su imali kontakt s njom idu u samoizolaciju.

„Trenutačno proširujemo osobu potencijalnih kontakta koji su imali srednji nizak nivo kontakta i nakon što smo objavili informaciju pokušavamo dobiti što je moguće više kontakta jer jako je bitno da takve osobe budu stavimo u izolaciju, odnosno samoizolaciju u vlastitom domu u trajanju od 14 dana. To činimo radi mogućnosti da te osobe razviju simptome bolesti, što ne znači da će ih uopće razviti, no to činimo da ograničimo širenje bolesti, što je jedna od preventivnih epidemioloških mjera koje ovdje poduzimamo“, pojašnjava dr. Goran Pavić, specijalista epidemiolog pri Zavodu za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje.

Sa svih razina poziva se one koji ulaze u BiH da se prijave nadležnima, i odu u propisanu dvotjednu izolaciju. Međutim, sve što je prepušteno na odgovornost pojedinca teško je kontrolirati, jer je već sada razvidno da je (ne)odgovornost individualna stvar.  

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.