Kordinacija Udruga: Realnost za Bosnu i Hercegovinu je unija tri republike

HVO postojavanje

Prisjećajući se razdoblja neposredno prije referenduma, kada se usuglašavalo referendumsko pitanje, mogle su se osjetiti duboke razlike u mišljenjima oko budućeg unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine. Tadašnji legitimni predstavnici srpskog naroda su u potpunosti odbacili sudjelovanje u referendumu, a predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda su, uz velike napore, donijeli kompromisno referendumsko pitanje koje je glasilo:

"Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Danas, 22 godine nakon izglasavanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ravnopravnost naroda i građana u Bosni i Hercegovini je narušena do te mjere da uopće ne postoji politička ravnopravnost naroda, niti su svi građani jednaki pred zakonom. Daytonski mirovni sporazum je u potpunosti poništio izbornu volju građana, izglasanu dvotrećinskom većinom na referendumu, a ravnopravnost naroda i građana se svela isključivo na one prostore koje su branili pripadnici HVO-a i Armije BiH i Vojske Republike Srpske, a tu je činjenicu, koja je stvorila potrebu za novim i drugačijim unutarnjim uređenjem Bosne i Hercegovine, potvrdio i posljednji popis stanovništva.

Asimetrično rješenje definirano Daytonskim mirovnim sporazumom svelo je konstitutivnost naroda na sve razine vlasti. Danas su narodi konstitutivni ma gradskoj razini, na županijskoj razini, na razini entiteta i na razini države Bosne i Hercegovine, što je u potpunosti besmisleno i svakome je jasno kako Bosni i Hercegovini treba novi ustav koji će definirati jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih građana koji žive u BiH.

Prema našem mišljenju, jedina realnost za Bosnu i Hercegovinu je unija tri republike u kojima bi svaki narod bio konstitutivan, i na taj način bi se otvorio put prema izjednačavanja prava građana na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Mostar, Sarajevo i Banja Luka, danas su stolni gradovi i upravo bi se oko njih trebala stvarati zajednica općina koje bi tvorile buduće tri republike u Bosni i Hercegovini. S obzirom da bi takva BiH imala tri razine vlasti - općina, republika i država Bosna i Hercegovina, što odgovara funkcionalnom modelu decentralizirane države, postavlja se samo još jedno pitanje, tj. kako bi trebalo urediti glavni grad Bosne i Hercegovine, budući da je Sarajevo danas jednonacionalni grad koji sve više zlorabi institucije Bosne i Hercegovine i Federacije BiH koje se nalaze u Sarajevu, vrši ogroman medijski i politički pritisak na predstavnike drugih dvaju naroda u institucijama BiH i FBiH u Sarajevu, što je apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo.

Isto tako, postavlja se i pitanje Distrikta Brčko, i što se nas branitelja tiče, Distrikt Brčko bi bilo idealno mjesto za glavni grad Bosne i Hercegovine.
Nije dobro da prostor gdje djeluju predstavnici sva tri naroda Bosne i Hercegovine predstavljaju jednonacionalni gradovi, nego to mora biti sredina gdje postoji stvarna multietničnost, kakva je u Distriktu Brčko. Zajedničke institucije Bosne i Hercegovine i diplomatska predstavništva su u Sarajevu već odavno popunjena izričito jednonacionalnom bošnjačkom radnom snagom, i postaju sredstva majorizacije i medijskog pritiska na predstavnike drugih dvaju naroda koji se ne slažu s političkim stajalištima koje vode bošnjačke političke elite u Sarajevu.
Mi, hrvatski branitelji u BiH, nemamo ništa protiv toga da Sarajevo bude metropola republike u kojoj Bošnjaci čine apsolutnu većinu, ali ne želimo da sudbina našeg naroda i njegovo pravo na suverenost, jednakopravnost i konstitutivnost bude stalno potkopavana ogromnom administrativnom većinom koja kontrolira političke, pravne i financijske procese u državi i na taj način slabi hrvatsku poziciju u BiH, a svakodnevno jača ekonomski, politički, kulturni i medijski položaj bošnjačkog naroda.
Institucije Bosne i Hercegovine nisu vlasništvo građana Sarajeva, nego su državne institucije sva tri naroda u BiH i u skladu s tim moraju i djelovati, uvažavajući legalitet i legitimitet predstavnika sva tri naroda da zastupaju interese svog naroda i građana BiH, na temelju onih vrijednosti radi kojih su ih narodi i građani BiH i birali.

Prema našem mišljenju, Sarajevo je previše nacionalno zatrovano i nije u mogućnosti ponuditi fair-play političkim utakmicama u Sarajevu, nego koristi prednost domaćeg terena kako bi raznim podmetanjima, smicalicama i destrukcijom diskvalificirao predstavnike hrvatskog i srpskog naroda, a Bošnjacima priskrbio ekskluzivitet nacionalnog i političkog djelovanja, što je u biti neprijateljska politika, i kao takva je neodrživa.


KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA