Kordić, Nelson, Varhelyi, Plenković ... : Uspomena na stradale ne smije biti zaboravljena

Srebrenica 2021 sanduci sa žrtvama
Fena

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je, na 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, istaknuo kako je taj bezumni zločin poraz ljudskosti te poručio kako je Hrvatska u mislima uz Bosnu i Hercegovinu. Prije 26 godina, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od osam tisuća bošnjačkih civila, muškaraca i dječaka. Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti, prenosi Hina Plenkovićevu objavu.

Događaji od prije 26 godina u Bosni i Hercegovini obilježili su na negativan način povijest naše države. Danas je dan kada se u mislima i molitvama spominjemo tolikog broja nevino stradalih i ubijenih, žrtvi Srebrenice, priopćio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Danas odajemo počast i sjećamo se naših braće i sestara čiji su životi oduzeti u Srebrenici u srpnju 1995. godine, poručio je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu. "Uspomena na njih nikad neće biti zaboravljena", poručio je Imamoglu na svom službenom Twitter nalogu.

"Dok obilježavamo 11. srpnja, možda je najprikladnije u tišini osjetiti cjelokupnu bol patnje koju su podnijeli oni čijim se sjenama klanjamo. Ovo nam se mjesto obraća i govori glasnije od bilo kakvih riječi", poručio je predsjednik HDZ Dragan Čović.

Govoreći o konačnoj presudi bivšem zapovjedniku Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius napomenuo je da su, okončanjem tog predmeta, genocid u Srebrenici potvrdila 34 suca iz 29 zemalja s pet kontinenata. Potvrđen je to nedvosmislen zaključak donesen u 12 preciznih presuda.

Napomenuo je da je podjela ono što je mnogim životima donijelo toliko patnje te da ga potresa negiranje zločina, ali kaže da vrijeme neće promijeniti znanstveno utvrđene činjenice.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je u video-poruci koja je danas prikazana na komemoraciji u Srebrenici da zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda. Istaknuo je da sudske presude za one koji su počinili genocid potcrtavaju individualnu odgovornost i za nadati se da će donijeti osjećaj pravde obiteljima žrtava.

Premijer Albanije Edi Rama obilježio je danas 26. godišnjicu masakra u Srebrenici, podsjetivši da je presudom Haškog suda ovaj masakr klasificiran kao genocid, izvještava ATA.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi rekao je u video-poruci koja je prikazana danas na komemoraciji u Srebrenici da u Europskoj uniji nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Istaknuo je da su zločini u Srebrenici prepoznati kao djelo genocida pred dva međunarodna suda, te da utvrđene činjenice treba priznati.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani danas je uputio izraze sućuti i poštovanja prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini. Ministar Osmani je poručio da se zločin genocida ne smije relativizirati, a činjenice moraju ostati činjenice.

Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javad Zarif u poruci koju je pročitao njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian, prvi veleposlanik Irana u BiH, danas u Srebrenici izrazio je solidarnost s narodima i ožalošćenim žrtvama.

Napomenuo je da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici podsjeća međunarodnu zajednicu na potrebu zalaganja za pravdu i suzdržavanje o nasilja i osjećaja odgovornosti u zaštiti potlačenih. Pozvao je stoga međunarodnu zajednicu i posebno one svjetske sile koje se proklamuju kao pobornici zaštite ljudskih prava i demokratije na stvarno pridržavanje istinskih ljudskih vrijednosti.

Konačni smiraj u spomen-kompleksu Potočari danas će naći 19 identificiranih žrtava. 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari - Srebrenica ove godine bit će ukopani: Vejsil Hamzabegović (1939.), Muhidin Mehmedović (1977.), Fikret Kiverić (1978.), Ramiz Selimović (1951.), Esnaf Halilović (1976.), Zilha Delić (1971.), Muamer Mujić (1976.), Mehmed Beganović (1947.), Hajro Aljić (1944.), Jusuf Aljić (1967.), Zajim Hasanović (1968.), Asim Nukić (1971.), Azmir Osmanović (1979.), Nezir Dautović (1969.), Ibrahim Avdagić (1950.), Jusuf Halilović (1948.), Salih Džananović (1955.), Meho Karahodžić (1939.) i Husein Kurbašić (1932.).

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u srpnju 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama obitelji žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih. Obitelji dvije žrtve, koje su dale suglasnost ove godine pa je potom povukle, odlučile su se za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih naredne, 2022. godine.