KONTROVERZNI ZAVRŠETAK SJEDNICE Vijećnici u Posušju tvrde kako im je uskraćeno vrijeme za vijećnička pitanja

Općinsko vijeće Posušje
Facebook

Klub HDZ 1990 i nezavisne vijećnice Ljiljane Pirić oglasio se priopćenjem u kojem tvrde kako je predsjednik općinskog vijeća Posušje ishitreno završio sjednicu kako bi izbjegao pitanje vijećnice Pirić.

''Jučer (21.09.2023) je 28. sjednica općinskog vijeća općine Posušje postala poprište neobičnog događaja koji je privukao pažnju javnosti. Nezavisna vijećnica Ljiljana Pirić je postavila vijećničko pitanje koje već neko vrijeme izaziva polemike na društvenim mrežama. No, neočekivano, predsjednik općinskog vijeća Posušje, Ivan Lončar, koji istovremeno obnaša dužnost predsjednika Školskog odbora, prekinuo je sjednicu s obrazloženjem da je protekao sat vremena za vijećnička pitanja'', priopćeno je iz kluba HDZ 1990 i nezavisne vijećnice Ljiljane Pirić.

''Pitanja koja je vijećnica Pirić postavila predsjedniku Lončaru odnosila su se na navodno nepoštivanje Zakona prilikom raspisivanja natječaja, počevši od Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji Županije Zapadnohercegovačke. U tom zakonu stoji jasna odredba da u svakom natječaju mora biti navedeno da branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prioritet pri zapošljavanju pod istim uvjetima.

Osim toga, pitanja su se odnosila i na Zakon o Ustanovama Županije Zapadnohercegovačke, Zakon o Ministarskim vladinim i drugim imenovanjima u Županiji Zapadnohercegovačkoj te Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim školama Županije Zapadnohercegovačke'', kazali su iz Kluba.

''Predsjednik Lončar je, prema izvještajima, završio sjednicu s neugodnim pitanjem vijećnice gdje ona tvrdi da je svjesno prekršio navedene zakone, kako bi pogodovao stranačkom kolegi. Vijećnica Pirić kao dokaz prilaže odluku koju je predsjednik Lončar potpisao.

Nakon toga, predsjednik je ustao i napustio vijećnicu kako bi onemogućio daljnju raspravu, kršeći pritom prava vijećnika sukladno Poslovniku o radu općinskog vijeća.

Ovaj incident izazvao je zabrinutost u lokalnoj zajednici, a neki smatraju da predsjednik Lončar, koji obnaša svoj treći mandat kao predsjednik općinskog vijeća i istovremeno predsjednik Školskog odbora, možda shvaća te pozicije kao svoju privatnu svojinu'', tvrde iz Kluba.

Vijećnica Pirić ističe da bi se javne institucije trebale voditi sukladno zakonima i da bi se za propuste trebala snositi odgovornost. Pozivaju ispred kluba nezavisne vijećnice Pirić i HDZ-a 1990 predsjednika Lončara da ima moralnu odgovornost prema svim žiteljima, a ne samo prema onima koji dijele istu člansku iskaznicu.

Dodatno, ističu da je predsjednik Lončar, samim tim uskratio vijećničko pitanje i vijećniku HDZ 1990 Tomislavu Topiću i prekinuo je aktualni sat prije nego što su svi vijećnici iskoristili svoje pravo,  tako da je općinska sjednica završila nešto slično kao nedavna utakmica Borac – Posušje - uskraćenim vremenom kao da su vijećnici igrali Premijer ligu BiH, zaključili su iz kluba HDZ 1990 i nezavisne vijećnice Ljiljane Pirić.