KONTROLA NAORUŽANJA Vrijedna donacija za FUP, a počela je i obuka za identifikaciju zrna i čahura

Veleposlanstvo Francuske i FUP
FUP

Danas je francusko izaslanstvo na čelu sa veleposlanicom Francuskog veleposlanstva u Sarajevu, Christine Toudic, te Atašeom za unutarnju sigurnost pri veleposlanstvu Francuske, Philippe Gangloff, posjetila Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Federalne uprave policije (FUP), a čime se ponovo krenulo sa obukama 'Evofinder – Traffic' koje će se održati u razdoblju od 1. do 3. lipnja 2021. godine. 

Navedena obuka je namijenjena za vještake za balistička vještačenja pri Centru za forenziku, te analitičare i informatičare pri Upravi policije, a sve u cilju nadogradnje, odnosno stjecanja novih znanja i vještina za korištenje Sistema za automatsku identifikaciju zrna i čahura.

Navedenu obuku će provoditi francuski eksperti i to Seurre Pascal – vojni savjetnik za SALW, Lakdar ATTAR – državni balistički koordinator, Charles-Edouard Coquillard.

Također, veleposlanstvo Francuske je u sklopu ovog projekta Federalnoj upravi policije, posredstvom Ministarstva sigurnosti BiH, pružilo podršku u vidu doniranja Sistema za automatsku identifikaciju zrna i čahura 'Traffic', koje je danas veleposlanica Toudic službeno i dodjelila Federalnoj upravi policije.

Pored navedenog, cilj ovog projekta je uspostava jedinstevene baze podataka spornih tragova čahura i zrna na nivou Bosne i Hercegovine, a na osnovu uvezivanja Sistema za automatsku identifikaciju zrna i čahura koji su dodjeljeni pored Federalne uprave policije i drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanstvo Francuske i FUP

Prilikom današnje posjete francuskog izaslanstva Federalnoj upravi policije, izvršen je obilazak laboratorija i prostorija Odsjeka za balistička vještačenja, te su vještaci predstavili sisteme i metode koje se koriste prilikom vještačenja oružja i streljiva, a sve u cilju dokumentiranja krivičnih djela i procesuiranja izvršitelja istih.

"Ovo je samo još jedan način na koji Francuska želi pokazati da njena borba i zalaganje u pogledu kontrole malog i lakog naoružanja 'Salw' nije samo na riječima već i na djelima, jer samo zajednišvo u borbi protiv nelegalne trgovine naoružanja može doprinijeti većoj sigurnosti na zapadnom Balkanu, samim tim i u cijeloj Europi", istaknula je u svom obraćanju veleposlanica Toudic.

Na ovaj način je Francuska Republika ponovno pokazala nesebično prijateljstvo i dobru namjeru prema Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.