KONTROLA KRETANJA U ruševnom objektu zatekli 242 migranta

KONTROLA KRETANJA U ruševnom objektu zatekli 242 migranta
Služba za poslove sa strancima

U utorak u ranim jutarnjim satima Služba za poslove sa strancima (SPS) poduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području grada Bihaća i izmještanje migranata iz napuštenog objekta bivšeg Doma penzionera u privremeni prihvatni centar 'Lipa'. 

Inspektori Službe za poslove sa strancima su izvršili kontrolu pomenutog objekta u kojem su zatekli 242 migranta, u najvećem broju državljana Pakistana i Afganistana. Služba za poslove sa strancima je navedene migrante iz napuštenog objekta izmjestila u privremeni prihvatni centar 'Lipa', gdje je obavljen medicinski pregled, identifikacija i registracija istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra 'Lipa'. 

Nakon izmještanja osoba iz napuštenog objekta, na teren su izišle gradske službe Grada Bihaća, koje će objekat očistiti i staviti pod nadzor s ciljem izoliranja ovog prostora od ilegalnog smještaja migranata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija je prošla u miru i bez incidenata, a uz asistenciju policijskih službenika MUP-a Unsko - sanske županije (USŽ), terenskih asistenata IOM-a na ispomoći Službi za poslove sa strancima i medicinskog tima humanitarne organizacije SOS.

Služba za poslove sa strancima će u narednom razdoblju intenzivirati provođenje operativnih aktivnosti na području USŽ, te će se izmještanje migranata provoditi u skladu sa raspoloživim smještajnim kapacitetima u prihvatnim centrima.