KONJEVIĆ POLJE Srušena crkva u dvorištu Fate Orlović

Crkva dvorište Fate Orlović Konjević polje

U Konjević Polju kod Bratunca u ranim jutarnjim satima počelo je uklanjanje nelegalno izgrađene pravoslavne crkve u dvorištu nane Fate Orlović.

Iako je trenutno nemoguće doći do izjave nane Fate Orlović, njen zet Mirza Karić za Fenu je kazao da su svi pod emocijama i posebno supruga Hurija i nana Fata.

"Konačno smo dočekala pravdu i hvala Bogu što je nana doživjela. Kako smo obavješteni, danas bi trebalo da bude uklonjena crkva iz dvorišta", kazao je Mirza Karić.

Na kratko su novinari Fene uspjeli ostvariti kontakt sa njenom kćerkom Hurijom koja je kazala da majka nije dobro i da treba medicinsku pomoć.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, u listopadu 2019. godine donio je presudu u kojoj je naređeno uklanjanje crkve sa imanja obitelji Orlović. U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

Crkva dvorište Fate Orlović Konjević polje

Postupajući tužitelj koji radi na predmetu za neizvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade RS i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova u subotu, 5. lipnja. 

Nakon što je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a u svezi izmještanja crkve u Konjević Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH, zatražio je od nadležnih institucija informaciju o poduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude. 

Postupajući tužitelj informiran da je početak radova zakazan za subotu, 5. lipnja, te da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.