Koncesija za korištenje solarne elektrane u Hercegovini dodijeljenja na 50 godina

Solarna elektrana
Ilustracija

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Gospodarskog društva Solarna elektrana Nevesinje Siniša Maksimović potpisali su ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Nevesinje na području ove općine.

Koncesija je dodijeljena na razdoblje od 50 godina, a ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 104.361.649 KM, priopćeno je iz Ministrastva energetike i rudarstva Republike Srpske, prenosi Srna.

Iz resornog ministarstva navode da će elektrana biti izgrađena u sljedeće tri i pol godine, da će imati instalisanu snagu od 60 megavata, dok će procijenjena godišnja proizvodnja biti 84 gigavat sati.

Vlada Republike Srpske je u prosincu dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje solarne fotonaponske elektrane Nevesinje privrednom društvu ETMaks Banja Luka, koje je u svrhu realizacije ugovora o koncesiji osnovalo koncesijsko poduzeće Solarna elektrana Nevesinje, društvo sa ograničenom odgovornošću za proizvodnju električne energije.

Koncesionar je prije zaključenja ugovora o koncesiji u proračun Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 521.808 KM, a nakon izgradnje solarne elektrane plaćat će koncesijsku naknadu u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u proračun općine Nevesinje.