KONAČNO GLAS IZ ZAVODA Kažu da je voda onečišćena, ali ne mogu reći koja

flaširana voda ,zavod za javno zdravstvo,voda

Konačno su se oglasili iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o flaširanoj vodi u kojoj su bile bakterije kojih nije smjelo biti. No, opet iz ovog zavoda nisu priopćili koje flaširane vode su zdravstveno sporne.

Kako su priopćili, provode ciljane preventivne monitoringe čija je zadaća utvrditi jesu li proizvodi dostupni u prodaji u FBiH registrirani, odgovara li sastav deklaraciji na proizvodu i jesu li mikrobiološki ispravni, piše Klix.

"Zato je Zavod za javno zdravstvo FBiH proveo monitoring prirodnih mineralnih, prirodnih izvorskih i stolnih voda za piće, uzorkovanih na području FBiH. Analizirana je mikrobiološka ispravnost kao i odgovara li sastav deklaraciji na proizvodu te su obuhvaćene i vode koje ranije nisu bile na popisu priznatih izvorskih mineralnih i stolnih voda koje se stavljaju na tržište u Bosne i Hercegovine, što je preduvjet za priznavanje voda u skladu s pravilnikom o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama", dodaju.

Napomenuli su da su o rezultatima monitoringa 70 uzoraka različitih domaćih i uvoznih proizvođača voda 18. listopada obavijestili Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) kako bi se proveo, kako su istaknuli, pojačan nadzor u maloprodaji, proizvodnim pogonima i punionicama.

"O svemu tome Zavod za javno zdravstvo FBiH je u nazočnosti glavnog federalnog zdravstvenog inspektora javnost obavijestio na konferenciji za novinare održanoj 17. studenog , predstavljajući rezultate monitoringa s ciljem transparentnog informisanja javnosti o rezultatima svog rada", konstatirali su.

Sedam uzoraka flaširane vode u FBiH sadržavalo bakterije koje ne smiju biti prisutne

Kako su naglasili, budući da ovo nije bila službena kontrola po zahtjevu nadležnih uprava za inspekcijske poslove, nisu ovlašteni objaviti imena proizvođača voda, jer njihove ingerencije završavaju dostavom rezultata monitoringa nadležnoj upravi za inspekcijske poslove. No, podsjećamo, ranije su iz entitetske inspekcije priopćili da oni nisu nadležni da objave u kojim flaširanim vodama su pronađene bakterije kojih nije smjelo biti.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH uvjeravaju javnost da ne mora biti zabrinuta.

"Ono što možemo potvrditi je da pronađena onečišćenja nisu u količini koja bi bila štetna po ljudsko zdravlje, što je na konferenciji za novinare jasno naglašeno. Sa žaljenjem konstatiramo da su aktivnosti Zavoda na monitoringu, čiji je jedini cilj bio pojačati institucionalni nadzor i spriječiti potencijalne neregularnosti u budućnosti, u javnosti izazvale zabrinutost, što nam nije bila namjera", poručili su.

Zahvalili su Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove na saradnji i poduzetim mjerama, a građanima poručuju da mogu imati, kako su naveli, puno povjerenje u zakonitost rada, profesionalnost i stručnost odgovornih službi Zavoda za javno zdravstvo FBiH, čiji su zaposlenici "u potpunosti posvećeni zaštiti javnog zdravlja i koji će, bez obzira na poteškoće na koje nailaze, nastaviti s preventivnim ciljanim monitorinzima koji su planirani za sljedeću godinu".

Također uvjeravaju da će o svim aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo FBiH institucije i javnost biti pravovremeno informirani.