Komšićeva 'istina' stigla i do pape, uručio mu i prsten iz Kaknja

Komšićeva 'istina' stigla i do pape, uručio mu i prsten iz Kaknja

Papa Franjo primio je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u  svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Komšić i Sveti otac imali su privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palači, u kojem je Komšić upoznao Papu Franju sa zadnjim događanjima u Bosni i Hercegovini.

Komšić i Papa Franjo su se u srdačnom razgovoru dotaknuli i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prije svega sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti. 

Po završetku posjete Palači, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Papi Franji uručio poklon, a radi se o vrijednom izdanju knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Željko Komšić se nakon sastanka sa Papom Franjom sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom Vatikana za odnose sa državama. Nadbiskup je u razgovoru sa Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se zanimao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih, i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH, zaljučuje se u priopćenju koje je medijima poslano iz Predsjedništva BiH.