KOMŠIĆ SPREMAN ZA NOVU UZURPACIJU - 2022. ide po još jedan mandat, da "zaustavi podjele"

Željko Komšić
Fena

Drugi bošnjački član Predsjedništva Željko Komšić 20. srpnja preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.  U opširnom intrvjuu za Fenu najavio je da će se opet kandidirati za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, poziciju koju je u više navrata ostvario bošnjačkim glasovima. 

Komšić je Feni izjavio "da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH na narednim općim izborima koji bi trebali biti održani u listopadu 2022. godine dodajući da će biti politički angažiran sve dok može doprinijeti boljoj BiH pa makar i u smislu zaustavljanja podjela".

Kaže da će se kandidirati ako stvari budu na ovoj razini, odnosno “ako ove teme budu dominirale političkim životom u BiH, a tu prije svega misli da li će se BiH dalje etnički dijeliti ili će ići ka nekom ponovnom spajanju i osiguranju da svi živimo kao jednaki građani”.

“No, koliko vidim to se neće dogoditi na osnovu svih ovih parametara, stoga ću nastaviti da se politički borim sve dok mogu i dok mislim da ima razloga za to”, kazao je.

Prokomentirao je i stavove lidera Naroda i pravde i Saveza za bolju budućnost Elmedina Konakovića i Fahrudina Radončića koji su na neki način podržali stav da jedan narod drugom ne može birati predstavnike što zagovara HDZ, kazavši da za njega to nije novost.

Njihovim stavovima nije iznenađen iako smatra da je taj koncept potpuno pogrešan jer ukoliko se na taj način nastupa onda se i dalje ide ka razvrstavanju ljudi u „torove“ i postoji samo nešto što se zove etnička politika. 

“U Ustavu BiH to ne stoji jer da stoji ja ne bih mogao biti na ovom mjestu. Pošto u Ustavu piše da je Federacija BiH jedna izborna jedinica iz koje se biraju dva člana Predsjedništva iz reda Hrvata i Bošnjaka ja sam u Predsjedništvu BiH”, podvlači Komšić za Fenu.

Drugi bošnjački član Predsjedništva tako ide u uzurpaciju još jednog hrvatskog mandata bošnjačkim glasovima.