KOMŠIĆ NA DAN DRŽAVNOSTI "Borimo se protiv etničke diskriminacije"

KOMŠIĆ NA DAN DRŽAVNOSTI "Borimo se protiv etničke diskriminacije"
Fena

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je večeras svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici, u organizaciji Sarajevske Županije, Grada Sarajeva i općina Sarajeveske županije, prenosi Fena.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je na "značaj 25. studenog, dana obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, temeljne identitetske odrednice naše države".

"Ta odrednica ima svoja različita značenja, a to su, rekao bih politička, institucionalna i kulturološka značenja. Iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, kao banovina, kraljevina, kao prostor pod ingerencijom velikih imperija, sa svojom posebnom ulogom u okviru tih imperija, BiH se prvi put kao država, odnosno kao republika, konstituira 25. studenog 1943. godine. Za razliku od prethodnih uređenja, pojam republike je pojam modernog građanskog društva, to jest tekovina velikih europskih revolucija. 25. novembar 1943. jedan je izraz zrelosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini", naglasio je.

Kako je podsjetio, skoro pet desetljeća ZAVNOBiH-skog mira formiralo je brojne državne institucije, od političkih preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih. Razdoblje između 1943. do 1992. godine bio je, kako je kazao, realizacija ideja ZAVNOBiH-a.  

"Također, bitan aspekt ZAVNOBiH-a jeste konačno definiranje BiH kao multietničkog prostora, koji sam po sebi podrazumijeva učešće u vlasti i društvenom životu svih pripadnika različitih etničkih grupa, bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna i protiv koje se svi mi koji smo za građansku BiH borimo. Međutim, mi od te borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti nećemo odustati, neovisno o tome kako se Europa prema njima držala, jer generacija iz 1943. godine od tih vrijednosti nije odustala ni tada, u uvjetima fašizmom porobljene Europe. Nećemo, jer su naše političko, institucionalno i kulturološko naslijeđe antifašizam, jer je naše povijesno  naslijeđe demokratska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina. I u najtežim godinama, u godinama agresije na našu državu, tih vrijednosti se nismo odrekli. Ni danas ih se nećemo odreći, jer u njih vjerujemo i u njih ćemo vjerovati", kazao je.

Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije, zaključuje Komšić, samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije.

"Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo! Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu", naglasio je.

I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podsjetila je na vrijedosti Dana državnosti Bosne i Hercegovine uz poruku ‘Bosna i Hercegovina će postojati’.

"Mi danas, ovdje iz Sarajeva glavnog grada Bosne i Hercegovine, ponosni na naše razlike, glasno i nedvosmisleno svjedočimo našu opredijeljenost slobodi, jednakosti svih ljudi i borbi protiv svakog oblika fašizma", naglasila je.