Komora socijalnih radnika smatra da nije bilo propusta radnice oko preminule djevojčice Nikoll

Slavonija, PEKARNICA, djevojčica, djevojčica, Hrvatska, Nikoll

Stručni nadzor Hrvatske komore socijalnih radnika (HKSR) nije utvrdio pogreške ili propuste u radu socijalne radnice koja je bila zadužena za obitelj u kojoj je nasilno preminula dvoipolgodišnja djevojčica Nikoll, priopćili su u petak, prenosi Hina.

“Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka”, navodi se u zaključku nadzora koji je proveden u Centru za socijalnu skrb (CZSS) Nova Gradiška.

Dodaju da je socijalna radnica, nad kojoj je nakon smrti dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll pokrenut stručni nadzor, postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima, standardima socijalnog rada s obiteljima u riziku i javnim ovlastima Centra za socijalnu skrb u području obiteljsko-pravne zaštite djece. 

Nadzor socijalnih radnika pokrenut je na zahtjev Ministarstva obitelji i socijalne politike nakon što je početkom travnja dvoipolgodišnja djevojčica Nikoll umrla u svojoj biološkoj obitelji, u koju je odlukom Centra vraćena iz udomiteljske obitelji. 

Ministarstvo je pokrenulo još dva nadzora. Stručni nadzor psihološke komore također nije utvrdio propuste u radu psihologinja koje su vodile slučaj obitelji preminule djevojčice, ali je zbog utvrđene odgovornosti u upravnom nadzoru smijenjen ravnatelj CZSS Nova Gradiška Branko Medunić. 

Psihologinje razgovarale s majkom i djetetom dan prije tragičnog događaja

HKSR ističe da su zadnji kontakt i razgovor sa preminulom djevojčicom Nikoll i njezinom majkom obavile dvije psihologinje Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, a ne ovlaštena socijalna radnica koja je vodila slučaj jer je ona bila u izolaciji  zbog zaraze koronavirusom.

“Tom prilikom nisu uočeni znakovi niti je evidentirana sumnja psihologinja da je dijete sigurnosno ugroženo u svojoj obitelji”, kaže se u priopćenju.

HKSR je izvijestila da je obitelj djevojčice NIkoll bila u njihovom tretmanu od 2017. do 2021. godine, a u tom razdoblju poduzimane su brojne socijalne intervencije i mjere obiteljsko-pravne zaštite maloljetne djece. 

Tvrde da je voditeljica slučaja u tim postupcima primjenjivala odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada te da je postupala sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja, kako bi riješila probleme i zaštitila dobrobit maloljetne i druge djece iz obitelji. 

Komora je u stručnom nadzoru analizirala dokumentaciju o slučaju i razgovarala sa socijalnom radnicom i voditeljicom mjere stručne pomoći i potpore te ravnateljem CZSS-a.

Ističu da je “uočena snažna usmjerenost stručnjaka Centra na poboljšanje odnosa među roditeljima, kako bi se smanjili rizici za uspješan psihofizički razvoj njihove maloljetne djece i stvorili potrebni uvjeti za povratak djeteta iz udomiteljske u biološku obitelj”.