FOTO/VIDEO  Komišić je dao ostavku zapanjen i zatečen velikim brojem kriminalnih radnji

Upućeni tvrde da su već dulje vremena zategnuti odnosi između stranačkog šefa SDP-a Zlatka Lagumdžije i dopredsjednika SDP-a, Željka Komšića.

U društvu najintimnijih prijetelja, Komšić se nerijetko žalio kako ga u vrhu SDP-a rijetko konsultiraju oko važnim političkih pitanja i odluka, i kako je za neke važne odluke koje je donio SDP doznao iz novina, javlja portal "Vijesti.ba". To se osobito odnosi na niz kadrovskih odluka koje je samovoljno donio predsjednik Lagumdžija, bez prethodnih konsultacija s Komšićem kao dopredsjednikom SDP-a i ostalim članovima najužeg stranačkog rukovodstva.

Komšić je zapanjen i zatečen velikim brojem kriminalnih afera koje su se pojavile u javnosti u posljednje vrijeme, a u čijem se središtu nalaze neki od najistaknutijih članova SDP-ovog rukovodstva.

Također je nezadovoljan i rezultatima rada izvršne vlasti na svim razinama kao i nepotrebnim zaoštravanjem odnosa SDP-a s koalicionim partnerima.

Ni osobni odnosi između Lagumdžije i Komšića nisu bili bez trzavica. Komšić je jedan od najpopularnijih SDP-ovih političara, a o tome govori činjenica da je na izborima dobio više glasova nego SDP kao partija, ali je ipak sve vrijeme ostao u dubokoj sjeni autoritarnog lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije koji je iz svog okruženja sustavno očistio sve one koji se usude misliti svojom glavom.

Podsjećanja radi, redove SDP-a ranije su napustili neki od najistaknutijih članova, poput Boggića Bogičevića, Nijaza Durakovića, Ive Komšića, Mire Lazovića, Nermina Pećanca, Ljubiše Markovića, i brojnih drugih koji su otišli pod pritiskom Lagumdžije i nekolicine njegovih agresivnih poslušnika kojim se okružio.

Željko Komšić je u SDP-u bio od 2000. godine. Godine 2001. postao je prvi ambasador BiH u Srbiji i Crnoj Gori. Iz principijelnih razloga i zbog neslaganja s aktuelnom politikom 2002. godine je podnio ostavku na ambasadorsku funkciju.

Na lokalnim izborima 2004. godine direktnim glasovanjem građana je izabran za još jedan mandat načelnika općine Novo Sarajevo. Na toj funkciji je ostao do listopadskih  izbora 2006. kada je 1. listopada 2006. izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda kao kandidat Socijaldemokratske partije BiH.

Mandat je obnovio na prošlim općim izborima u listopadu 2010. godine kada je osvojio osvojio preko 300.000 glasova! U SDP-u je obnašao i funkciju dopredsjednika.