Kome se namješta natječaj za kupovinu poslovnih prostorija?

pale,općina pale,Natječaj,Centar za socijalni rad,tvrtka stanišić
Spin-portal.info

Početkom travnja ove godine općina Pale raspisala je natječaj za nabavku poslovnog prostora za potrebe Centra za socijalni rad Pale. Vrijednost nabavke, odnosno poslovnog prostora je 230.769,23 KM bez PDV-a, a ono što je zanimljivo jesu uvjeti koje je postavio ugovorni organ, točnije Općina Pale, piše Spin-portal.info.

Centar za socijalni rad mora da je u užem centru grada?

Poslovni prostor za potrebe Centra za socijalni rad treba biti “u užem centru Grada, nedaleko od Doma zdravlja, Policije, Općine, Porezne uprave, PIO-a i drugih institucija sa kojima Centar ostvaruje neposrednu suradnju. Orijentacije radi prostorije ne trebaju biti udaljenije više od 500 metara zračne linijom od Pošte koja se nalazi u Centru”.

pale,općina pale,Natječaj,Centar za socijalni rad,tvrtka stanišić

“Iz natječajne dokumentacije vezane za ovu nabavku je vidljivo da se ciljano ide na poslovne prostorije u centru općine koje su od Pošte udaljene maksimalno 500 metara” kaže za SPIN Info urednik portal “Pratimotendere.ba” Slobodan Golubović i dodaje da se iz ove odrednice  može zaključiti da je velika vjerojatnoća da u tom području samo jedan ponuđač može ponuditi poslovne prostorije, što govori o diskriminaciji drugih potencijalnih ponuđača koji možda imaju poslovne prostorije na prodaju, ali nisu u krugu od 500 metara udaljenosti od Pošte.

Skoro dva mjeseca čeka se odgovor na pitanja vezano za ovu javnu nabavku od općine Pale, međutim još uvijek nije stigao, uostalom ova lokalna zajednica godinama uporno ignorira pitanja koja pristižu s adrese ovog portala.

Međutim, SPIN Info je detaljnim istraživanjem provjerio koje su to lokacije koje odgovaraju određenim navedenim uvjetima u Obavještenju o nabavci. Analizom poslovnih prostora koji se nalazi u užem centru Grada, 450 metara zračne linije od Pošte, karakteristike odgovaraju novom stambeno- poslovnom objektu investitora “Stanišić” doo, u vlasništvu obitelji Stanišić.

pale,općina pale,Natječaj,Centar za socijalni rad,tvrtka stanišić

pale,općina pale,Natječaj,Centar za socijalni rad,tvrtka stanišić

Aco Stanišić, istaknuti je član DEMOS-a, vlasnik tvrtkr “Stanišić” doo, direktor “Elektrodistribucije” Pale, rodbinski povezan s načelnikom Općine Pale Boškom Jugovićem.

Kupovina nekretnina izuzeta je od primjene Zakona o javnim nabavkama

Osim što skoro “nacrtani” prostor s diskriminirajućim uvjetima postavljenim u Obavještenju može odgovarati poslovnom prostoru u Stanišićevoj zgradi, rukovoditelji općine Pale zaduženi za javne nabavke nisu znali, ili su namjerno predvidjeli, da su od primjene Zakona o javnim nabavkama  izuzeti ugovori o zakupu nepokretnosti.

Član 10. ZJN jasno navodi izuzeća od primjene zakona pa tako stav e glasi: “Ugovor o kupovini ili zakupu postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja iz njih proistječu, bilo kojim financijskim sredstvima, uz obavezu ugovornog organa da osigura transparentnost te procedure, s tim što nabavka financijskih usluga za kupovinu ili zakup postojećih zgrada, druge nepokretne imovine, zemljišta ili prava koja iz njih proistječu, istovremeno, prije ili nakon ugovora o kupovini ili zakupu, u bilo kojem obliku, podliježe provođenju jednog od postupaka definiranih ovim zakonom”.

Iz Agencije za javne nabavke za SPIN Info komentiraju da zbog otvorenog postupka javne nabavke za koji se odlučila općina Pale  mogu nastati praktični problemi u primjeni ove vrste postupka, jer se karakter nabavke nepokretnosti bitno i suštinski razlikuje od nabavke roba, usluga i radova.

“lz tog razloga, u postupku javne nabave roba, radova ili usluga kriterij udaljenosti ne više od 500 metara od sjedišta ugovornog tijela bi zacijelo bio diskriminatoran, dok bi kod nabave nepokretnosti ugovorno tijelo moglo koristiti ovakav kriterij jer je objektivan pokazatelj njegove potrebe, što opet zorno dokazuje da je ugovoro tijelo pogriješilo pri odabiru procedure, to jest odlučilo se provesti postupak javne nabave za predmet nabave koji je izuzet od primjene Zakona”, priopćili su iz ove Agencije.

A da bi osigurali transparentnost samog postupka potrebno je bilo napraviti Odluku o izuzeću, što bi svakako privuklo više pažnje nego sam postupak javne nabavke.

Centar za socijalni rad Pale već posjeduje uvjetne prostorije za rad, štoviše prije godinu- dvije dana proširili su prostor u kojem se nalaze, ali i izvršili uređenje enterijera. 

pale,općina pale,Natječaj,Centar za socijalni rad,tvrtka stanišić

“Jedan prostor su koristili 30 godina, a od prošle godine koriste i drugi, ubacili su pvc stolariju i podove, zaista im je uvjetno i lijepo, plus su proširili prostor koji koriste tj. povećali kvadraturu s prostorom koji je također općinski, dakle nemaju nikakvu potrebu za kupovinom novog prostora osim pravljenja zarade tvrtki ‘Stanišić’ doo”, kaže izvor dobro upućen u rad Centra.

Milijuni od općine Pale za tvrtku “Stanišić” doo

Na približnoj udaljenosti od one opisane natječajem nalazi se novi poslovno-stambeni objekt “Stanišić” doo u kojem su predviđeni i poslovni prostori za kupovinu, a s obzirom na cijenu upućuje na to da odgovara ovom “nacrtanom” natječaju.

Od 2016. godine od kada je kadar SNSD-a Boško Jugović preuzeo rukovođenje općine tvrtka “Stanišić” doo dobila je čak 78 natječaja od ove lokalne zajednice. U konačnici to je preko 2,2 milijuna maraka (2.211.500,98 KM). Osim toga, kako je SPIN Info ranije pisao lokacija na kojoj se treba izmjestiti Toplana Pale za koju je do sada potrošeno skoro dva milijuna maraka proračunskih sredstava planirane su na Stanišićevom zemljištu.

pale,općina pale,Natječaj,Centar za socijalni rad,tvrtka stanišić

Ostaje nejasno zašto se baš u izbornoj godini mora kupiti poslovni prostor, s obzirom na to da je Centar za socijalni rad renovirao prostorije. Izgleda da će Centar ove godine više pomagati bogate, a manje one u stanju socijalne potrebe.