Kome MUP ŽS namješta natječaj od skoro 420.000 KM

Natječaj,mup žs,kamere
Ilustracija/DPA

MUP ŽS od prosinca prošle godine pokušava nabaviti kamere za policajce, a u Uredu za borbu protiv korupcije gomilaju se prijave protiv ove nabavke, piše Interwiew.ba.

Dok Ministarstvo unutarnjih poslova skoro deset mjeseci, od 10. prosinca 2021. godine, vodi postupak javne nabavke kamera za policajce, u Uredu za borbu protiv korupcije u Sarajevskoj županiji gomilaju se prijave protiv ove nabavke.

"U ovom postupku su uložene najmanje tri žalbe koje se odnose na kvalifikacijske uvjete i tehničku specifikaciju što potvrđuje izuzetnu rizičnost ove nabavke kad su u pitanju koruptivne radnje što je dovelo do toga da postupak nabavke traje već 10 mjeseci, a to je vrlo štetno s više aspekata", kaže Slobodan Golubović, urednik na portalu pratimotendere.ba.

Na početku odbijeno 11 dobavljača

Iako ovaj postupak nabavke još uvijek traje u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u ŽS direktor Erduan Kafedžić kaže da rade na ovoj nabavci, odnosno provjeravaju je.

"Ne mogu ništa govoriti o toj nabavci jer dvoje ljudi iz Ureda rade na tome", kaže Kafedžić.

Uprava policije MUP-a ŽS je u prosincu 2021. godine raspisala javni poziv za nabavku mini video – kamera koji policajci tijekom rada nose na tijelu s pratećom računalnom opremom neophodnom za funkcioniranje cjelokupnog sustava i to kroz ograničeni postupak. Cijena ovog sustava je, prema natječajnoj dokumentaciji,  419.000 KM bez PDV-a.

Natječaj,mup žs,kamere

U natječajnoj dokumentaciji su prepisane tehničke karakteristike za mobilnu kameru proizvođača Hytera iz Kine, a za uređaj za skladištenje podataka – NAS server – karakteristike prepisane iz tehničkog lista proizvođača Servera QNAP, model QNAP TS-832PXU što je povreda Zakona o javnim nabavkama u BiH.

Natječaj,mup žs,kamere

U fazi pretkvalifikacije za ovu javnu nabavku je odbijeno 11 dobavljača, a dva su ušla u drugi krug – Agencija za zaštitu KAMIR iz Širokog Brijega i MIBO Komunikacije iz Sarajeva.

Prema dostupnim informacijama MIBO Komunikacije Sarajevo su generalni zastupnik za Hytera proizvode, a KIMTEC BiH generalni zastupnik kompanije QNAP. (MIBO Komunikacije je i 1. kolovoza potpisao ugovor na 760.449 KM za isporuku proširenja sustava stacionarnih radarskih uređaja na autocestama u Sarajevskoj županiji.)

Natječaj,mup žs,kamere

Na odluku Komisije za provedbu ove javne nabavke o izboru dva dobavljača kvalificirana za drugu fazu nabavke  žalili su se Dvor Comerc d.o.o. iz Sarajeva, SHOT d.o.o. iz Zenice i Agencija za tehničku i fizičku zaštitu Middle Point Electronics d.o.o. iz Sarajeva, ali su sve žalbe odbijene – DVOR i SHOT kao neuredne, a Middle Point Electronics je odustao.

U lipnju 2022 je počela druga faza ovog postupka  i sredinom rujna 2022. godine još uvijek traje.

Predsjedavajući Skupštine ŽS Elvedin Okerić kaže da se „ne sjeća da je u proteklom vremenu ova nabavka bila tema rasprave u skupštinskim klupama“.

"Morate znati da je to nabavka Uprave policije kojom rukovodi komesar. Ministarstvo je zaduženo samo da osigura novac", kaže Okerić.

Jedan od sarajevskih kriminalista upozorava da se u ovom slučaju radi o „ozbiljnom kaznenom djelu visoke korupcije i kaznenom djelu udruživanja radi stjecanja materijalne koristi, jer u svijetu ima više od 50 proizvođača mini kamera“.

Golubović cijeni da je ovo „jedan od školskih primjera zloupotrebe javnih nabavki preko tehničkih specifikacija, a s ciljem pogodovanja određenim ponuđačima/proizvođačima“.

"Aktualni Zakon o javnim nabavkama propisuje da, osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni gospodarski subjekti ili određeni proizvodi. Takve napomene dopuštene su samo ako se predmet nabavke ne može dovoljno precizno i razumljivo opisati, ali se bez izuzetka moraju označiti s dodatkom ili ekvivalent", pojašnjava Golubović.

On dodaje da nepoznavanje predmeta nabavke ne oslobađa ugovorni organ obaveze za definiranje predmeta nabavke na stvarno konkurentskoj osnovi.

"Također, ako postoji neko opravdanje vezano za preciziranje tehničke specifikacije, onda je to trebalo detaljno obrazložiti kako bi potencijalni ponuđači, ali i cjelokupna javnost bili upoznati s tim", kaže Golubović.

„Bit će brzo“, pa bez odgovora

Iz Transparency International u BiH upozoravaju i na sigurnosni aspekt ove nabavke.

"Uvijek je s sigurnosnog aspekta rizično kada se specifikacije usko postavi, jer to onemogući druge da uđu u postupak. Pitanje je tko će obrađivati podatke koje te kamere prikupe. Ako se kupac fokusira na jednog dobavljača – pitanje je tko će servisirati opremu, isporučivati dodatne elemente, pojašnjava Damjan Ožegović iz TI u BiH.

Podsjeća da je MUP RS „namjeravao kupiti stacionarne kamere za 10 milijuna KM kroz sumnjiv postupak što je javnost je to spriječila“.

Iz MUP-a ŽS i Uprave policije na pitanja o ovoj nabavci nisu odgovorili ni 15-ak dana nakon dostavljenih upita – na svakodnevne pozive odgovaraju s "bit će brzo".

Natječaj,mup žs,kamere