VIDEO  Kolona oklopnih vozila EUFOR-a ušla u BiH

eufor, vojska
Twitter

Pojačavanje snaga EUFOR-a nastavljeno je i danas. U popodnevnim satima na graničnom prelazu Bosanski Šamca u BiH je ušla kolona oklopnih vozila, koje prevoze kamioni, prenosi Fokus.

Objavljene su i snimke s graničnog prijelaza, a na kojima se vide kamioni natovareni oklopnim vozilima dok prelaze granični prijelaz između BiH i Hrvatske.

Kako je iz EUFOR-a ranije rečeno, EUFOR se priprema za pojačane operativne patrole za podršku svojim bh. partnerima.

Poručili si da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnoj razini mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti.

"Mjere se poduzimaju u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", rekli su tada iz EUFOR-a. Raspoređivanja snaga će trajati do 8. ožujka i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u BiH. Sve ove aktivnosti odvijaju se u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH.

Podsjećamo, prošlog tjedna u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a, a jučer je u Sarajevo dopremljen i kontingent američkih borbenih vozila HAMVI (video).

eufor,vojska

VIDEO  U BiH stiglo 500 vojnika EUFOR-a

Nakon što je prekjučer objavljena informacija da u Bosnu i Hercegovinu dolazi 500 vojnika EUFOR-a koji će biti smješteni u kampu Butmir u blizini Sarajeva, prva grupa vojnika je stigla…