Koliko se migranata u ovom trenutku nalazi u našoj državi?

Milorad Dodik

... kroz Republiku Srpsku, od Rače i Bijeljine, do Trebinja, pa sve na zapad do Novog Grada i granice s Hrvatskom. Prema službenim informacijama registrirano je njih najmanje 9000. Neregistriranima nitko ne zna broj.

Medicinske kontrole ne prolaze, a iako su mnogi upozoravali na ovo što će se dogoditi, vlasti u Sarajevu su zatvarale oči. Mnogi bi rekli da zatvaraju i danas, da je odgovor na evidentnu krizu mlak i beznadežan. A podsjetimo da je samo dva i po mjeseca ranije, na tvrdnju predsjednika Srpske Milorada Dodika da nam slijedi velika migrantska kriza i opasnost od promjene demografske slike, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica govorio:

"Mislim da to pitanje u principu nije u onoj najznačajnijoj mjeri zateklo BiH". Ovo je ponavljao i njegov ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je prvo tvrdio da nema krize, pa da neće praviti kampove u BiH, da bi prije samo nekoliko dana izjavio: "Moram da kažem da mi se ni žica ne gadi". Migrantska kriza trebalo je da dobije svoj odgovor još prije nekoliko mjeseci. Međutim, uljuljkanost kako je sve pod kontrolom, kako nema širenja krize, jer neki žele da zarade političke poene na upozorenjima i te kako se vratilo kao bumerang bh vlastima. Koja je, po ocjeni mnogih, upravo na ovom pitanju pokazala svu svoju nesposobnost, javlja RTRS.

"Zato smo mi tog stava da zajedno sa kolegama iz DNS-a da zbog novonastale migrantske krize i svih ostalih negativnosti koje je proizvodio Dragan Mektić, zabavljajući Bošnjake, jer je pričao ružno o Republici Srpskoj i njenim institucijama, da snosi odgovornost i bude smijenjen", istaknuo je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Kategorično protivljenje smještaju migranata na području Srpske i dalje je stav vladajućih vlasti iz Republike Srpske. Na žalost čini se da se prognoze predsjednika Republike Srpske o postojanju opasnosti promjene demografske slike obistinjuju. Nastojanja vlasti BiH da se migranti smjeste u srpska povratnička sela, očigledno su prvi korak ka tome.

"Mi ne želimo da ovdje nesposobna vlast i da pojednici kreiraju neka buduća rješenja i odbacujemo politike koje idu za tim da se na prostorima gdje su Srbi bili u Federaciji sada pokušavaju napraviti migrantska naselja. A mi čitamo i razumijemo da je to trajno naseljavanje ljudi koji treba etnički da očiste Srbe sa tih prostora", istaknuo je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

A kao što smo već i mogli i čuti, za srpske povratnike u Federaciji BiH-a, nastojanja da se na ovim lokacijama smjeste migranti, jasna su poruka, da se sa ognjišta mogu seliti, što će kako su rekli, biti primorani i učiniti, ponovo. Ne po prvi put i ne svojom voljom. Јer, opravdano je pitanje - da li je zaštita interesa srpskog naroda, za srpske predstavnike na najvišim nivoima vlasti u BiH-a uopće prioritet.