Koliko građevinski radnik zaradi u BiH, koliko u Hrvatskoj, a koliko u Njemačkoj?

radnici
S obzirom na situaciju u zemlji, koje su "sposobnosti" potrebne da bi se dobio posao, jasno je kako će se ovakvi trendovi i nastaviti. Nadalje, ono što će negativno utjecati na BiH kada je u pitanju odlazak jeste to što i zemlje iz okruženja muku muče s odlaskom ljudi te povećavaju broj radnih dozvola.

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske, jasno je kazao kako će se zbog nedostatka radne snage dodatno izdati oko dvije tisuće radnih dozvola, što znači da se otvara mogućnost za posao ne samo Hrvatima iz BiH, kojima radne dozvole u EU ne trebaju jer su posjedovanjem hrvatskog državljanstva automatski građani Unije, nego i svima drugima, piše Dnevni list.

Ne treba posebno naglašavati da se brojni bh. građani odlučuju za život i rad u Hrvatskoj, u kojoj trenutno nedostaje nešto više od dvije tisuće građevinskih radnika, najviše zidara, tesara, armirača, montera suhe gradnje,keramičara i fasadera.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna plaća u građevinarstvu u našoj zemlji iznosi točno 560 maraka, a prema podacima Sindikatu graditeljstva RH, plaća gore navedene poslove u Hrvatskoj je oko 1214 maraka, dok se u Njemačkoj za iste poslove zaradi od 4750 do 5805 maraka.

S obzorom kako je plaća u Hrvatskoj više nego duplo veća nego je to slučaj u BiH, nažalost opet bi se dobar dio najboljih stručnjaka u navedenim područjima mogao odlučiti put susjedne zemlje.

To, čini se, bh. političare niti najmanje ne zanima, jer se situacija ili tek blago mijenja na bolje ili stagnira. Zbog svega toga, i BiH je prisiljena uvoziti radnike, pa je tako prošle godine strancima je izdano 2.628 radnih dozvola, govore podaci su Agencije rad i zapošljavanje BiH.

Ukoliko govorimo o zemljama, najviše radnika u BiH je tijekom 2016. stiglo iz Srbije, Turske, Hrvatske, Italije i Kine.

(Dnevni list)