KOD OSAM OSOBA Pronađene neobilježene cigarete i duhan u vrijednosti većoj od 50 tisuća KM

Zapljena duhan i cigarete Tuzla
UNO BiH

Ovlaštene službene osobe, grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), postupajući u okviru prethodno pribavljenih obavještajnih saznanja izvršili su operativnu provjeru primjene Zakona o akcizama u BiH na teritoriji Grada Banja Luka. 

U navedenoj kontroli na više lokacija kod osam osoba su pronašli veću količinu akcizne robe namijenjene za nelegalnu prodaju (cigarete i sitno rezani duhan), koja nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UNO. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe, prema preliminarnoj procjeni, iznosi oko 53.235 KM. Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti bit će pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudom. 

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalistička oprema, donirana od strane veleposlanstva SAD-a u BiH putem Programa EXBS, kao i od strane UNODC-a.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navodi se iz Ureda za informiranje UNO BiH.