KOALICIJA DOGOVARA Predloženo obavezno glasovanje ili slijedi novčana kazna

Izbori 2022.
hercegovina.info

Na sastanku sa predstavnicima vlasti na razini BiH, postignuta je suglasnost oko mnogih pitanja. Najvažnije je da se ono što je dogovoreno o Izbornom zakonu i implementira, rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.

"Predloženo je je da se u Domu naroda glasa protiv ovog predloženog zakona i da se isti vrati u redovnu proceduru. Također, predloženo je da cenzus iznosi četiri posto za lokalne izbore, a za opće da cenzus bude postavljen na pet posto", istaknuo je Dodik.

Naveo je da mandat pripada stranci, da izborne liste budu zatvorene i da se ukidaju preferencije.

"Za one koji odu iz izvršne funkcije, mogu se vratiti u zakonodavne organe. Predloženo je obavezno glasovanje svih državljana BiH, inače slijedi prekršajni nalog i novčana kazna, a od uplata na razini entiteta da se formira fond s isključivom namjenom da se podrži obrazovanje", naglasio je Dodik, prenosi N1.

Istaknuo je da se Interesorna grupa već dugo bavi izborima, tako da je “to već spremljeno i trebaju ugraditi stvari o kojima smo razgovarali”.

Istaknuo je da su Elmedin Konaković i Nermin Nikšić korektno interpretirali rezultate dogovora.

"Žao mi je što je to procurilo u javnost. Јa sam kako je to uobičajeno načinio pregled stavova i dostavio partnerima u FBiH. Nažalost, to je pojavilo kod njih u medijima i oni sad pokušavaju to tematizirati, ali kao što vidite, reakcije “trojke” su gotovo identične od svega toga što je rečeno", rekao je Dodik i zahvalio se na korektnom odnosu na sastanku.

To je bio jedan od produktivnijih sastanaka i sada je potrebno da se implementira ono što je dogovoreno, rekao je Dodik.

Podsjećamo, jučer su predstavnici vlasti na razini BiH održali sastanak na kojem su nazočili Milorad Dodik (SNSD), Radovan Višković (SNSD), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Dragan Čović (HDZ BiH) i šefovi stranaka “trojke” Nermin Nikšić (SDP), Elmedin Konaković (NiP) i Edin Forto (NS).