Kiša uglasila skoro sve požare u BiH

"Danas je stanje mnogo bolje, povoljnije, nema većih požara koji ugrožavaju stanovništvo ni objekte, osim što još na području Konjica, u području Spiljana, nije u potpunosti požar ugašen. Helikopter Oružanih snaga BiH će ostati na tom području čitav dan i djelovati kako bi se i taj požar stavio pod kontrolu", kazao je jutros Feni šef Odjela za strateško planiranje u Centru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Idriz Brković.

Na području Republike Srpske trenutno nema problema s požarima, svi su stavljeni pod kontrolu. Požar koji je bio na području Novog Goražda je stavljen pod kontrolu i ne prijeti više ni kućama ni stanovništvu.

Kada je u pitanju općina Konjic, požari su lokalizirani na ostalim lokalitetima gdje su bili prisutni osim u području Spiljana.

"Tu od jutros djeluje helikopter Oružanih snaga BiH. On će nastaviti s gašenjem sve dok se u potpunosti ne lokalizira taj požar", kazao je Brković dodajući da trenutno nema opasnosti za kuće i stanovništvo.

U širem području Mostara, u naseljima Jasenjani i u Gornjoj Drežnici požari su ugašeni. Trenutno u Podveležju ima malo dima, požari još tinjaju, ali su pod kontrolom i nisu jačeg intenziteta.

- Kada je u pitanju općina Posušje i Grude, sinoć smo imali veće intervencije na tom području. Na granici s Republikom Hrvatskom aktivirao se požar koji se proširio na područje Imotskog - kaže Brković.

U gašenju su zajedno sudjelovali pripadnici Vatrogasnog društva iz Posušja, Gruda i Vatrogasno društvo iz Imotskog.

Pošto je to granično područje BiH i Hravstke, u dva naleta kanaderi su s hravtske strane izbacili vodu na tom području što je doprinijelo da se lokalizira požar.

"I na području Tomislavgrada požar je stavljen pod kontrolu. Jučer smo i od Tomislavgrada i od Konjica dobili obavjest da nema više potrebe za angažiranjem po 30 pripadnika Oružanih snaga koji su bili na jednom i na drugom području", kazao je Brković.

Fena