KINEZI U BIH Javno daju 200 KM, tajno zarađuju milijune

Kinezi RS
Impuls

Kinezi su uložili više od 3 milijarde američkih dolara u Bosnu i Hercegovinu do 2023. godine, pokazuju podaci Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u BiH FIPA, koji se pozivaju na istraživanje "China Global Investment Tracker". Prema podacima Centralne banke BiH, Kinezi više ulažu u Republiku Srpsku nego u Federaciju BiH.

FIPA ističe da investicije i krediti iz Kine dramatično rastu nakon 2019. godine.

U posljednjih 5 godina u Republiku Srpsku nisu stigli samo kineski građevinari i bankari, već i profesori kineskog jezika, profesori sinologije i doktori tradicionalne kineske medicine. Za to je zaslužan Konfucijev institut Sveučilišta u Banjoj Luci, piše Impuls.

Nedavno je održana mala svečanost u Konfucijevom institutu, u zgradi Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci. Dvije studentice sinologije na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci stipendirane su od moćne kineske kompanije "Shandong" u iznosu od 200 KM mjesečno .

Ova tvrtka gradi autocestu Banja Luka - Prijedor. Posao je vrijedan oko 300 milijuna eura, a ugovor između "Shandonga" i Vlade Republike Srpske godinama je skrivan od javnosti.

S druge strane, ugovore o stipendiranju kineskim studentima pred TV kamerama osobno je uručio direktor podružnice “Shandong” u Banjoj Luci Mingha Wang.

Tajni ugovori i javna promidžba

Kineska državna kompanija za izgradnju cesta i željeznica "Shandong" već je dugo prisutna u Srbiji, a 2018. godine otvorila je tvrtku kćer "SDHS-CSI BH" d.o.o. u Banjoj Luci.

Taj ugovor je objavljen tek nedavno, nakon nekoliko presuda Okružnog suda u Banjoj Luci. No, ugovor je objavljen bez ključnog dijela: onog koji se odnosi na "financijski model", odnosno trošenje novca.

Ista kompanija nedavno je iskazala interes za izgradnju brze ceste Sokolac - Bijeljina, a kako je rekao direktor Mingha Wang, "postoje i dugoročni planovi za rekonstrukciju željeznica u Republici Srpskoj".

Da su ovi planovi realni svjedoči i činjenica da Vlada RS već uveliko pregovara s “Chinese Railway Engineering Corporation”, koja je službeno objavila da će svoje europsko predstavništvo preseliti iz Varšave u Banju Luku, jer “ Republika Srpska ima veliki potencijal”.

Kineska korporacija za ceste i mostove CRBC nedavno je potpisala Memorandum s Vladom RS-a o izgradnji 15 kilometara autoputa Foča – Šćepan Polje. Projekt je, prema izjavi premijera RS-a Radovana Viškovića, vrijedan oko 100 milijuna eura. Detalji, naravno, nisu poznati, a sudeći prema ranijim "kineskim projektima", neće biti otkriveni.

Dok je Višković iza zatvorenih vrata pregovarao s kineskim građevinarima, u Konfucijevom institutu u Banjoj Luci održano je javno predavanje "Pojas i put na Balkanu", a prije toga Banjolučani su mogli uživati ​​u promociji odabranih kratkih priča autora Petra Kočića preveden na kineski, u obliku stripa.

Sve se to dogodilo u posljednjih mjesec dana.

Aktualni događaji ilustriraju način na koji se kineski utjecaj širi u Republici Srpskoj. U javnosti se radi na promicanju kineskog jezika i kulture, ali i kineske vanjske politike izražene inicijativom "Pojas i put", a za taj dio posla zadužen je Konfucijev institut, dok s druge strane poslovanje projekte vrijedne stotine milijuna eura karakterizira izrazita netransparentnost.

Kako je Konfucije stigao u Banju Luku

Priča o Konfuciju u Banjoj Luci počinje 2017. godine, tijekom samita zemalja istočne i srednje Europe i Kine, poznatog kao "Inicijativa 16+1" . Tada je središnjica Konfucijevih instituta Hanban dala suglasnost Državnom tehnološkom sveučilištu u Tianjinu i Sveučilištu u Banjoj Luci za zajedničko osnivanje Konfucijevog instituta u Banjoj Luci.

Kako je 2019. upozorio politolog Miloš Popović , postdoktorand na Sveučilištu Leiden, Hanban, koji licencira Konfucijeve institute diljem svijeta, djeluje pod palicom vodeće skupine za inozemnu propagandu Komunističke partije Kine.

Od 2004. godine, kada je započela ova misija, otvoreno je više od 1200 Konfucijevih instituta u više od 120 zemalja.

Prema riječima Ljiljane Stević, ravnateljice Konfucijevog instituta u Banjoj Luci, ovaj institut otvoren je u Beogradu 2006. godine i bio je među prvima u Europi.

Iako je u Bosni i Hercegovini 2015. godine u Sarajevu otvoren Konfucijev institut, Kinezi su smatrali da ne bi bilo zgoreg da njihov centar utjecaja bude i u Banjoj Luci.

Na otvaranju Konfucijevog instituta u Banjoj Luci 2018. godine počasni gosti bili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i tadašnja kineska veleposlanica u BiH Chen Bo.

Važno je znati jezik ekonomske velesile

Od tada institut promiče kinesku kulturu, umjetnost, tradiciju i filozofiju, a fokus im je na kineskom jeziku.

“Važno je znati jezik zemlje koja je druga, a potencijalno i prva ekonomska sila svijeta. Važno je poznavati običaje i pravila poslovanja u Kini. Zbog toga smo organizirali tečaj kineskog jezika i kineskog poslovnog bontona za zaposlene u Kabinetu predsjednika Republike Srpske”, kaže Ljiljana Stević.

Konfucijev institut organizira i tečajeve kineskog za djecu, mlade i odrasle. Trenutno u Banjoj Luci radi 10 profesora kineskog jezika, od kojih su većina domaći, uglavnom školovani u Beogradu, te mnogi profesori i studenti koji dolaze iz Kine i borave u RS godinu do dvije.

Kineski akademci borave u studentskom kampusu kao gosti Sveučilišta u Banjoj Luci. Iako su volonteri, za svoj rad dobivaju naknadu.

„Do sada je naše tečajeve kineskog pohađalo oko 200 polaznika, od vrtićke djece do odraslih. Fakultativnu nastavu organiziramo u pet banjolučkih osnovnih škola, te u banjolučkoj Gimnaziji, gdje je 2000. godine otvorena Konfucijeva učionica. Radimo i sa srednjim školama u Srpcu i Doboju”, navodi Ljiljana Stević, dodajući kako su tečajevi za djecu i učenike besplatni.

"To je dar sveučilišta zajednici", kaže Stević.

Plaće na teret građana Srpske

Kao što je praksa drugdje u svijetu, Konfucijev institut u Banjoj Luci djeluje u sklopu sveučilišta. Ima urede i učionicu na Fakultetu političkih znanosti, a za svoja događanja koristi i prostore drugih fakulteta. Domaće osoblje instituta su zaposlenici Rektorata Sveučilišta u Banjoj Luci.

Konfucijev institut u Banjoj Luci zapošljava tri Kineza, među kojima je i kineski direktor Shen Li, a plaća ih Sveučilište u Tianjinu. Četiri domaća zaposlenika plaća Sveučilište u Banjoj Luci.

“Naš godišnji proračun za projekte je oko 100.000 dolara i to nam daju partneri iz Kine. Troškovi plaća za nas četvero veći su od tog iznosa, a to osigurava Sveučilište u Banjoj Luci“, kaže direktor Stević.

Sveučilište u Banjoj Luci je javno sveučilište i najvećim dijelom se financira iz proračuna RS-a i drugih javnih prihoda, što znači da te plaće plaćaju građani Srpske.

No i na Konfucijevom institutu i u Rektoratu Sveučilišta u Banjoj Luci ističu da od njih korist ima i zajednica.

“Podržavamo Rektorat u međunarodnim aktivnostima, osnažili smo sveučilište. Na kineski smo prevodili djela Petra Kočića, Stevke Kozić Preradović, Ranka Preradovića i još nekih književnika. Radimo i na druge načine na promociji srpskog jezika i kulture u Kini“, kaže Stević.

Peking preko Banje Luke

Podrška Konfucijevog instituta bila je presudna za osnivanje Katedre za sinologiju na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci 2022. godine. Katedra danas broji 4 profesora sinologije, jednog lektora iz Kine i 23 studenta.

“Nadamo se da će biti puno više studenata, a naša ambicija je da uspostavimo azijske studije na banjolučkom sveučilištu”, kaže Stević.

Još 2011. godine na Filozofskom fakultetu na Palama, u sklopu također javnog Sveučilišta u Istočnom Sarajevu, otvorena je Katedra za sinologiju. Ova studijska grupa godišnje upisuje 10 do 15 studenata.

Dakle, sve je više govornika kineskog jezika u Republici Srpskoj, a sve je više onih koji, iako ne znaju kineski, putuju u Kinu preko Konfucijevog instituta.

Kako se navodi u publikaciji izdanoj povodom 5. godišnjice Konfucijevog instituta u Banjoj Luci, zahvaljujući njima, ne samo najbolji studenti sinologije i polaznici tečajeva kineskog jezika, već i sveučilišni profesori i delegacije Vlade RS i Grad Banja Luka boravio je u Pekingu i Tjeđinu.

Mina Đorđević iz Beograda, jedna od dvije studentice sinologije u Banjoj Luci, koja je s početka naše priče dobila stipendiju kompanije "Shandong", nada se skorom putu u Kinu.

“Želim nastaviti školovanje u Kini i tamo se zaposliti. Sinologiju sam upisala u Banjoj Luci, jer u Beogradu nisam uspjela, tamo je velika konkurencija. Zapravo, danas je lakše doći do Kine preko Banje Luke nego preko Beograda'', kaže Mina Đorđević.

Zašto su aktivisti tužili Vladu RS?

Ugovor o izgradnji autoputa Banja Luka - Prijedor danas je barem djelomično dostupan javnosti, jer su nevladine organizacije i novinari tužili Vladu RS.

“Problem je što se radi o koncesijskom ugovoru. Prema pisanju medija, "Shandong" je dobio 30-godišnju koncesiju za taj autoput, a Republika Srpska se obvezala da će koncesionaru nadoknaditi novac ako od putarina ne ubere onoliko koliko je planirao. Poanta koncesija je upravo u tome da koncesionar preuzme rizik, a ovdje sav rizik preuzima Republika Srpska, koja investitoru garantira isplativost ovog projekta. Iz tog razloga je važno da javnost dobije sve informacije o tome na što se RS obvezala tim ugovorom”, objašnjava Srđan Traljić, glasnogovornik Transparency Internationala u BiH.

TI BiH je dobio dvije presude u ovom slučaju, a treći put su tužili Vladu RS-a jer inzistiraju da se objavi "financijski model" ugovora koji je još tajna.