SDA-ovo ČUDO NEVIĐENO Kineski respiratori "proradili" kad je počeo sudski proces Novaliću i ostalima

Respiratori
Fena

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je počelo suđenje u predmetu “Fadil Novalić i ostali” u vezi s nabavom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića. Zanimljivo, dan ranije Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) objavila je da su respiratori koje su nabavil putem tvrtke Srebrena malina 'verificirani i pušteni u rad', bez da je navedeno gdje se koriste i kako.  

"Sada mogu reći da smo okončali važan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je najvažnije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemiološka situacija komplicira", izjavili su iz FUCZ dodavši da je ovime priča o tome da su respiratori neupotrebljivi ‘pala u vodu’. 

Respiratori su, kazano je, ranije instalirani u zdravstvenim ustanovama u FBiH, ali se morala okončati procedura verifikacije kako bi bili pušteni u rad. Ta objava je, stajališta su mnogi, tempirana kako bi se s optuženih skinuo teret da su preko 10 milijuna dali za nešto neupotrebljivo na dan kada počinje suđenje. Inače, posve je upitno u kojoj Federaciji su postavljeni uređaji, ako je Sveučilišna klinička bolnica, koja je koronavirus centar za Hercegovinu odbila respiratore javno, našem portalu potvrdila da ostaje pri svojoj odluci.

“Slobodno možete ponoviti ranije rečeno, ništa se nije promijenilo, respiratori nisu instalirani u našoj bolnici nego smo ih odbili”, kazali su nam prekjučer u SKB Mostar. Podsjetimo pročelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prim. mr. sci. Zoran Karlović javno je odbio kineske respiratore, a iste nije željela ni Republika Srpska.

“Ti respiratori možda mogu poslužiti domovima zdravlja, nečemu gdje je transport i nešto, ali za našu ustanovu nisu. Ja kao liječnik, sa medicinske strane, nama ti respiratori za sada nisu potrebni. Najbolje da obiđete kuće i da vidite u kojim se taj respirator koristi, od UKC Tuzle, Mostara, bilo gdje otiđite , njihove intenzivne njege pogledajte, pa vidite gdje su u uporabi, koliko je bolesnika bilo u uporabi. 100 respiratora nije mala količina, pa vidite gdje su u uporabi”, kazao je Karlović. Teško da je istina da su respiratori u opotrebi i danas, a da to nije još jedna šarena laža. 

Respiratori, za koje Federalna uprava civilne zaštite tvrdi da su instalirani diljem Federacije, izvjesno je da su instalirani samo u Sarajevu, vjerojatno u klinici prve dame SDA, stranke čiji su najviši dužnosnici na optuženičkoj klupi. Jesu li uistinu u upotrebi treba vidjeti na terenu, a prema našim prvim informacijama - nisu.