Kemijski otpad direktno u kanalizaciju?!

istočno sarajevo,kemijski otpad,kanalizacija
Spin-portal.info

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj pored milijunskih gubitaka, odlaska stručnih kadrova, i manjka adekvatne medicinske opreme, što direktno utječe na zdravlje stanovnika, imaju problema i s neadekvatnim odlaganjem medicinskog otpada koji zahtjeva poseban tretman. Za to su potrebna dodatna financijska sredstva, a posljedice nestručnog rukovođenja ovim otpadom i njegovoj štetnosti za zdravlje građana i prirodu su nesagledive.

Kemijski otpad u kanalizaciji
 
Medicinski otpad koji nastaje u zdravstvenoj ustanovi skladišti se na određenoj lokaciji u krugu ustanove, prije odlaganja, transporta, ili prijenosa do drugog primatelja. U medicinski otpad spada i kemijski, a Dom zdravlja Istočno Sarajevo ovaj otpad ispušta direktno u kanalizaciju, koja se, prema izvorima, izlijeva se u rijeku Dobrinju. Riječ je o izuzetno toksičnom otpadu koji nastaje nakon razvijanja radioloških filmova.

istočno sarajevo,kemijski otpad,kanalizacija

Poznato je da se za razvijanje radiološkog filma koriste dvije komponente, odnosno razvijač i fiksir i oni zapravo predstavljaju fotokemikalije. Razvijač je organski spoj koji se koristi za razvijanje RTG filma, kojem je svrha taloženje elementarnog srebra iz srebrnog bromida fotoemulzije (filma). S druge strane fiksir je kemijski spoj koji se sastoji od 20-25% rastvora natrijum tiosulfata. Bitno je istaknuti da je natrijum tiosulfat izuzetno toksičan za pluća. Kemijski otpad, tj. fiksir i razvijač sadrže i teške metale, srebro”, kaže za SPIN Info stručna osoba iz ove oblasti.

Ako uzmemo u obzir razdoblje pandemije koronavirusa kada je ogroman broj pacijenata morao snimati pluća možemo samo pretpostaviti u kojoj količini su ove fotokemikalije ispuštene u kanalizaciju.

“Rukovoditelj zdravstvene ustanove u skladu sa svojim ovlaštenjima ima obavezu da poduzima mjere na zaštiti zdravlja radnika zdravstvene ustanove, radnika na transportu medicinskog otpada, na zaštiti stanovništva od rizika po zdravlje kao posljedica nastanka medicinskog otpada u zdravstvenoj ustanovi. Rukovoditelj je dužan da osigura da se medicinski otpad tretira na siguran i po životnu sredinu siguran način”, navodi se u Pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom objavljenom u Službenom glasniku Republike Srpske (broj 53/02).

Rukovodstvo Doma zdravlja Istočno Sarajevo, na čelu s direktorom Šešelj Dejanom, u odgovoru o rukovođenju ovim otpadom navelo je da ova ustanova posjeduje zaključen Ugovor o zbrinjavanju medicinskog otpada sa poduzećem “Reciklon” d.o.o iz Sarajeva, specijaliziranom za zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada, ekologiju i infektivni otpad, ne navodeći na koji način se tretira konkretno kemijski otpad.

Također, ugovori se sastavljaju po različitim stavkama, koje ne moraju obuhvatiti cjelokupan otpad koji se proizvede u nekoj ustanovi, što je vrlo pogodno za manipuliranje i narušavanje zakona. Pitanje je koliko novca nauštrb zdravlja građana i ugrožavanja životne sredine zdravstvene ustanove, koje grcaju u dugovima, uštede na ovaj način.

Kemijski otpad trebao bi da se pakuje u odgovarajuću ambalažu i privremeno skladišti, nakon čega ga preuzimaju ovlaštene tvrtke.

Novinari su upit poslali i Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koje tvrtke imaju ovlaštenje za upravljanje medicinskim otpadom, kao i ostalim kategorijama opasnog otpada u Republici Srpskoj, međutim, odgovor nisu dobili.

Iz ekološkog udruženja “Eko Akcija” smatraju da je problem bolničkog otpada široko rasprostranjen.

“Zdravstvene ustanove proizvode obilje infektivnog otpada koji se mora adekvatno zbrinjavati. Također, noviji RTG uređaji su sada pretežno digitalni, te nema filma i kemikalija”, navode iz Udruženja ”Eko Acija”.

Curenje osobnih podataka pacijenata?

Rukovoditelji Doma zdravlja pored neadekvatnog tretmana kemijskog otpada imaju i brojne druge probleme. Naime, Domu zdravlja Istočno Sarajevo nedavno je doniran mobilni RTG uređaj koji se u praksi najčešće koristi na odjeljenjima intenzivne njege ili onim gdje su smješteni pacijenti koji se ne mogu samostalno kretati, što je specifičnost bolničkih pacijenata, a ne onih u domovima zdravlja.

Uređaj je izuzetno moderniziran, posjeduje Wi-Fi i mogućnost narezivanja CD-a. Međutim, mimo propisa, u Radiološkoj ambulanti DZ Istočno Sarajevo spojili su statični rendgen sa mobilnim aparatom putem Wi-Fi konekcije, odnosno prepravili su ovaj uređaj po svojoj mjeri i time vjerojatno izgubili garanciju na isti. Ovo nije propisan način upotrebe ovog uređaja koji je podešen da samostalno snimi i nareže CD, bez slanja podataka dalje. Jednostavno rečeno, statični rendgen mora posjedovati digitizer s kojim je povezan kablom, a ne sa Wi-Fi konekcijom. Očigledno, ovim postupkom je ugrožena i zaštita podataka, jer se oni šalju putem Wi-Fi, što otvara mogućnost za ”curenjem” osobnih i medicinskih podataka.

Iz Doma zdravlja kažu da je mobilni aparat u potpunosti upotrebljiv, naročito kada je riječ o nepokretnim pacijentima, ali se ipak nisu osvrnuli na to da li je njegova primarna namjena u bolnicama, a ne domovina zdravlja.

Ugrožavanje zdravlja najmlađih pacijenta

Tijekom radiološkog pregleda, te standardnoj radiološkoj dijagnostici, stručne osobe za rad u zoni sa jonizujućim zračenjem (RTG tehničar/radiološki inženjer) moraju pacijentu osigurati zaštitu za gonade i štitnu žlijezdu, koju prema riječima pacijenata, DZ Istočno Sarajevo ne posjeduje. Ovo je posebno opasno za najmlađe pacijente, a ovakav način zaštite se u većini zemalja podrazumijeva.

Iz Doma zdravlja su priopćili da pitanje nije pravilno formulirano, jer smo umjesto izraza radiološka dijagnostika, upotrijebili izraz radiološko ispitivanje, a oni ne vrše nikakva radiološka ispitivanja. Na taj način su vješto izbjegli odgovor o eventualnom neposjedovanju spomenute zaštite i još su naglasili da ne vrše snimanje štitne žlijezde. Međutim, stručnjaci kažu je u tijeku snimanja pluća djeteta potrebno staviti olovnu kecelju za gonade (genitalije) da se snop jonizujućeg zračenja ne bi širio na nepotrebne dijelove tijela. Problem pedijatra u Domu zdravlja, o čemu je i sam direktor na sjednici skupštine općine Istočna Ilidža nedavno govorio, poseban je problem, kao i manjak doktora iz službe ginekologije.

istočno sarajevo,kemijski otpad,kanalizacija

“Ako se danas naručite za pregled kod ginekologa, doći ćete na red tek za četiri mjeseca”, rekao je za skupštinskom govornicom direktor Šešelj.

Sistemski problemi zdravstvenih ustanova, koji nisu zaobišli ni Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu pogodni su povećanju korupcije u zdravstvu što je jedan od gorućih problema u BiH.

istočno sarajevo,kemijski otpad,kanalizacija