KAZNE DO 500 KM Od 1. studenog u BiH promjena za vozače

KAZNE DO 500 KM Od 1. studenog u BiH promjena za vozače
Hercegovina.info

Zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na cestama u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. studenog, podsjetili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

– Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim kotačima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

– Pneumatici s ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost. Odnosno, da upotrijebi zimsku opremu.

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzrokujete prometnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM.

Zbog neposjedovanja zimske opreme s 500 KM će biti kažnjena poduzeća ili druge pravne osobe u skladu sa zakonskim propisima. A ista kazna će se izreći i fizičkoj osobi koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza.