KAŽE DA ĆE VRATITI Iz zeničkog zatvora 'nestalo' 800 000 KM, blagajnica je priznala ali ...

KAŽE DA ĆE VRATITI Iz zeničkog zatvora 'nestalo' 800 000 KM, blagajnica je priznala ali ...
Ilustracija

Uposlenica Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica, koja je radila na mjestu blagajnika te ujedno bila povjerenica Sindikalne podružnice ove institucije, Nerma S. pronevjerila je veći iznos novca. Ovu informaciju je za 'Oslobođenje' potvrdio direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić. Oslobođenje je neslužbeno saznalo da se radi o sumi od 800.000 KM?!

"U petak, 20. siječnja, predsjednik Sindikalne podružnice KPZ-a Zenica kazao mi je da nedostaje novac u sindikalnoj kasi. Tri dana poslije sam sazvao sastanak, na kojem je bila i kolegica koja tu radi. Ona je priznala da je zloupotrijebila kasu i da je pronevjerila određenu sumu novca, ali nije mogla reći o kojem iznosu se radi. Samo je rekla da ima obiteljskih problema. Naredio sam da do petka, 27. siječnja, do 13 sati sačini izvještaj o stanju u kasi i o tome gdje je novac, ali ona to nije uradila. 

Iz kase u njenom uredu smo izuzeli analitičke kartice i prebacili ih u kasu u drugi ured. Oduzeti su i ključevi od njenog ureda. Također, s obzirom na to da je imala neiskorištenih dana godišnjeg odmora, izdao sam joj rješenje o godišnjem odmoru, tako da ona od tada više nije dolazila na posao. O svemu su obaviješteni policija i nadležno tužiteljstvo. Treba reći i da je policija u ponedjeljak, 30. siječnja, došla i izuzela dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem", rekao je Kahrić za 'Oslobođenje'.

Naveo je da je Nerma S. vodila i blagajnu Zavoda, odnosno i depozite osuđenika. "Bio sam zabrinut je li i taj novac pronevjeren. Međutim, komisijskim uvidom ustanovili smo da, srećom, taj novac nije dirala", pojasnio je čelnik zeničkog zatvora napominjući da nema informaciju da li je Nerma S. trenutno na slobodi ili je pritvorena.

Dodao je kako je i rukovodstvo Sindikalne podružnice KPZ-a Zenica također odlučilo da je razriješi dužnosti. Inače, novac koji je pronevjerila su, zapravo, uplate članova Sindikata, koji su na taj način štedjeli za mirovine.

"Nerma S. je dala i pisanu izjavu da će do 1. ožujka nastojati izmiriti iznos koji nedostaje, tako što će prodati dvije kuće u Banja Luci", kazao je Kahrić tijekom razgovora. On nije mogao reći koliko je točno novca nestalo. Zašto je toliko novca i gdje točno, kao i po kojim propisima čuvano, nisu mogli kazati ni u KPZ-u Zenica, ni u Ministarstvu pravde FBiH kojima je upućen upit u vezi s ovim slučajem. Na slučaju, tvrde u KPZ-u, rade policija i tužiteljstvo, koji prikupljaju sve potrebne dokaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije banka, niti mikrokreditna organizacija, tako da je veoma čudno zašto su uposlenici na taj način čuvali toliki novac. Kuće koje je osumnjičena kazala da će prodati, uopće nisu u njenom vlasništvu, tako da je upitno kada će novac i na koji način biti vraćen", rekao je izvor blizak istrazi koja je u tijeku.